Moderní bydlení

Hrát na kastaněty je svoboda. Člověk to ale musí dostat do ruky, říká Valášková

K hraní na kastaněty přivedl Valáškovou její tatínek, který si vymyslel svou vlastní techniku. "Je hrozně šikovný muzikant, hraje mimo jiné na elektrickou kytaru. Tak si to tak jako začal zkoušet podle sebe a postupem času, opravdu to mělo určitý vývoj, vlastně přišel na takový svůj způsob hry na kastaněty," uvedla.

Se svým tatínkem také kastaněty vyrábí. Na rozdíl od originálních kastanět, které jsou dřevěné, používají polyuretanové. V rozhovoru mimo jiné popsala, jak se na ně hraje. "Obecně jsou to takové dvě lžičky, spojené provázkem. A v podstatě hraje to tím způsobem, že to o sebe klape. Takže já můžu s nimi kapat vzájemně o sebe a vytvářet z toho vlastně různé rytmy," řekla.

[chooze:article;value:568244]

Povědomí o kastanětách se snaží Valášková šířit prostřednictvím sociálních sítí, kde na ně hraje na různých nevšedních místech, například na horách či dovolených. Využívá k tomu i populární písničky. "Když někam přijdu, tak si říkám, ty jo, sem by se hodila tato písnička a třeba tohle oblečení.  A mě to extrémně baví, myslím si, že to všechno hraje nějakým způsobem dohromady," upřesnila.

Hru na kastaněty pak Valášková učí i další zájemce. "Snažím se učit od toho úplně nejjednoduššího a postupně nabalovat další techniky. Aby ten žák ani nepoznal, že to je složitější a složitější. Začínáme prostě od takového klasického tleskání do muziky a postupně na to nabalujeme další ty techniky," popsala.

[chooze:article;value:566473]

"Je to samozřejmě jednodušší než třeba housle nebo jiné hudební nástroje, ale také to člověk musí dostat do ruky a vlastně musí mít takovou jistotu, aby si v tom mohl dovolit hrát. A pak, když si může dovolit hrát, tedy různě improvizovat, tak to je fakt svoboda a je to extrémně fajn," doplnila.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.