Hrdinové z Mariupolu se vrátili domů. Je to porušení dohody, vadí Rusku

Volodymyr Zelenskyj a Andrzej Duda se sešli v místě, které dodnes rozděluje Poláky a Ukrajince. V Lucku na západě Ukrajiny poblíž polských hranic vzpomněli 80. výročí volyňského masakru. "Společně vyjadřujeme úctu všem nevinným obětem Volyně. Paměť nás spojuje. Společně jsme silnější," prohlásil Duda.

V první polovině 20. století patřila tato dnes ukrajinská oblast Polsku. Ukrajinští nacionalisté tehdy zabili přes 100 tisíc civilistů. Ještě dnes volá část obyvatel Polska po omluvě ukrajinské strany.

Podle ukrajinského velvyslance v Polsku na omluvy ale prý zatím není prostor. Ukrajina má teď podle něj mnohem důležitější starosti. Země je ve válce a v sobotu se podařilo Zelenskému dostat domů pět velitelů ukrajinského pluku Azov z Turecka. "Ukrajina bude vždy vděčná všem, kteří za ni bojují, našim vojákům, našim hrdinům. Vrátili jsme domů na Ukrajinu pět našich hrdinů," řekl Zelenskyj.

[chooze:article;value:512501]

​V září se stali součástí výměny ruských a ukrajinských vězňů zprostředkované Tureckem. Podle původního ujednání měli zůstat v Turecku až do konce války na Ukrajině. "Bojovali za Ukrajinu. Prošli ruským zajetím. Pak byli v Turecku více než 300 dní. Jsem vděčný turecké straně a hlavně prezidentovi Erdoganovi za pomoc při osvobození našich lidí," uvedl Zelenskyj.

Rusko to prý ale považuje za porušení dohody. "Nikdo nás o tom neinformoval. Podle dohody měli tito vůdci zůstat na území Turecka až do konce konfliktu," upozornil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Už teď jeden z propuštěných velitelů oznámil, že se hodlá vrátit zpět na frontu.

Mezitím Polsko umístilo 1 000 svých vojáků k hranici s Běloruskem. Varšava se prý obává nové vlny migrantů a také žoldnéřů z Wagnerovy skupiny, kteří podle dohody s Moskvou měli najít útočiště právě v Bělorusku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.