Hřib chce odvolat šéfa dopravního podniku. Část vedení Prahy Witowského brání

Petr Witowski tlaku Zdeňka Hřiba odolává už šest let. První výzva k odstoupení Witowského přišla od Hřiba dva roky po Witowského nástupu do funkce, a to kvůli neprůhlednému tendru na servis metra. Za dva roky přišla kauza Dozimetr a Witowski měl zase namále. "Není možné, aby se vysokému manažerovi největší městské firmy procházela po baráku každou chvíli policie," konstatoval tehdy Hřib.

Pak přišla problematická soutěž na výstavbu metra D a předražené infopanely. "Nakupoval ty odjezdové tabule o 500 tisíc dráž na jeden kus. Celkové předražení v tom objemu o nějakých 91 milionů," reagoval opět Hřib.

[chooze:article;value:578569]

​V současnosti je Witowski nejdéle sloužícím šéfem podniku za poslední dvě desetiletí. Do čela největší městské firmy v Česku měl být dosazen bez otevřeného výběrového řízení, a to na návrh uskupení Praha Sobě, které v tu dobu mělo v gesci dopravu na magistrátu.

Podle Adama Scheinherra, člena dozorčí rady Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) a pražského zastupitele za Prahu Sobě, byl Petr Witowski do své funkce jmenován na základě svých předchozích pracovních zkušeností.

Witowski předtím působil jako elitní bankéř. "Hlasovali pro něj i zástupci SPOLU a STAN, Prahy Sobě. Takových lidí, kteří můžou zastávat tak vysokou pozici v podniku, který má rozpočet přes 20 miliard korun, těch moc není," poznamenal Scheinherr 

[chooze:article;value:578449]

​"Bere trojnásobek platu premiéra," uvedl Zdeněk Hřib. To je s odměnami téměř až tři čtvrtě milionu korun za měsíc. Proti zvýšení na tuto sumu, které se nedávno schvalovalo, byli prý jen Piráti. "Navyšovali jsme o inflaci," bránil rozhodnutí Scheinherr.

Před Witowským stojí i další problémy, třeba projekt na přestavbu dopravního uzlu Nádraží Holešovice, ve kterém se dopravní podnik angažuje. Petr Witowski během celého dne ale na žádosti o rozhovor nereagoval.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.