Hřib se pochlubil, že v Praze vyměnil kus zábradlí. Od lidí to schytal

"Zbavili jsme se na křižovatce pod Stalinem nevzhledného červenobílého zábradlí! Lepší, co říkáte? Nejenže barevná trubková zábradlí kazí dojem z města, ale také jsou často nadbytečná. Například proti nelegálnímu parkování na chodníku dostatečně dobře poslouží i decentnější a méně rušivé šedé sloupky," pochlubil se v úterý na facebooku pražský náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib.

Úprava se týká křižovatky "pod Stalinem", tedy na výjezdu z Čechova mostu na nábřeží Edvarda Beneše. "Tmavě šedá barva navíc ladí s modernizovanou podobou pražského mobiliáře, ať už se to týká zastávek, navigačních cedulí, košů, cyklostojanů nebo právě dopravně-bezpečnostních prvků!" doplnil Hřib. V dalším příspěvku také zmínil, že mezi sloupky bude ještě natažený řetěz.

Jak to vypadalo předtím a nyní, se můžete podívat v příspěvku Zdeňka Hřiba na facebooku. Pod titulkem článku najdete také video s aktuální úpravou.

Pokud kliknete na mapu vlevo nahoře na "Zobrazit větší mapu" a pak si nastavíte panoramatický pohled, tak se můžete podívat, jak zábradlí vypadalo dříve:

Jenomže u Pražanů moc pochopení nenašel. Velká část příspěvků nešetří kritikou. "Hned je to méně bezpečné, gratuluji ke zbytečnému utrácení peněz...," okomentoval Jakub. "Naprostá většina komunikací v Praze je oddělena jen obrubníkem a nestává se, že by chodci běžně přepadávali z chodníků do vozovky," reagoval na Jakubův příspěvek Hřib. "Pokud to vidíte takto, pak se chlubíte naprosto zbytečnou investicí, neboť ani tady není důvod, aby chodci, jak píšete, přepadávali do vozovky! Stačilo jen uříznout staré zábradlí a mohli jste ušetřit desítky tisíc. Kolik tahle zbytečná nekrása stála?" zeptal se Václav.

I další námitky se týkaly bezpečnosti. "Víte, kucí magistrátský, proč ta zábradlí měla zaoblené, zahnuté konce a byla barevná? Aby se o ně nenapíchl cyklista, motorkář atd. a aby byla vidět, nejen pro ty zmíněné skupiny, ale třeba i pro slabozraké, kteří rozlišují jen jasné barevné diference a obrysy... Šedivé a špičaté je super náhrada," upozornil Tomáš.

[chooze:poll;value:00c99fabd8abfed6ca2102d4b53fd7b2576294d3;layout:tn_nova]

S otázkou kvůli smyslu zábradlí oslovila redakce TN.cz i dopravního experta Romana Budského. "Předpokládám, že hlavní smysl byl, aby to zabránilo vběhnutí chodců na vozovku. Když někdo jde nebo se rozběhne, tak si kolikrát nemusí uvědomit, že se dostává do místa, kde je velmi silný provoz," řekl.

"Jsou třeba místa, kde hrozí vběhnutí chodců i dětí na silnici, hlavně třeba u parků, hřišť a podobně. Lidé vyjdou ven, jsou zamyšlení, nejsou pozorní, dívají se na mobil a mohou vkročit do vozovky. Také se běžně staví u vchodů do škol. Zamezí to tomu, aby děti vběhly rovnou na vozovku. Když je tam zábradlí, tak si ho všimnou, přepnou pozornost, uvědomí si, že jsou v blízkosti silnice. Takže to funguje nejen jako překážka, ale i jako optické upozornění," dodal Budský.

[chooze:article;value:525130]

Kritika se ale objevila také kvůli estetice. "Že barevná zábradlí kazí dojem z města, to je pravda, nebo názor? A čím je šedivá barva vzhledná?" poznamenal Michal. Mnozí další uživatelé také napsali, že se jim červenobílá zábradlí líbí.

V diskuzi pod příspěvkem se objevily i pochvalné komentáře. "Je to pecka. Jen tak dál!" chválil Petr. "Super! Všude více sloupků, méně zábradlí! Zábradlí se často stejně obejde/přeleze, zabrání v pohybu spíše starým lidem, kteří to nepotřebují, ale samotná zábrana parkování může být decentnější," napsal Ondřej. "Červenobílé zábradlí hyzdí již mnoho dekád celou Prahu. Budu slavit, až ho odstraníte odevšad. Jen tak dál!" pobízela Alena.

[chooze:poll;value:cc9013f04fc40079c618012ac255ed8fcd9524a0;layout:tn_nova]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.