Hřibovi se pražská doprava sype pod rukama. Jen se vymlouvá, říká Nacher

Ředitel pražského magistrátu Martin Kubelka se před nedávnem opřel do náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba. "V prosinci na radě před zastupitelstvem jste si mě, pane Hřibe, vzal stranou a řekl, že pokud odbor neproplatí Operátorovi ICT fakturu za tři a půl milionu, tak Piráti nepodpoří rozpočet," sdělil Kubelka do mikrofonu přímo na zasedání zastupitelstva.

Hřib se brání útokem a tvrdí, že naopak ředitel neproplacením faktury vydírá městskou servisní firmu. Právě o tom diskutoval v pořadu Za pět minut dvanáct.

"Ty peníze, o kterých se bavíme, to není faktura nějaké soukromé společnosti, tím méně mé soukromé společnosti, to jsou prostě peníze na platy městských programátorů. To jsou zaměstnanci města stejně jako řidiči autobusů, akorát tito neřídí autobus, ale pracují třeba na odjezdových tabulích, které říkají, kdy autobus pojede," poznamenal Hřib.

[chooze:article;value:571109]

"Zhruba před necelým rokem se na magistrátu řešila situace, kdy někteří úředníci, mezi nimi i pan ředitel Kubelka, odmítali protiprávně poslat peníze na výplaty městských programátorů. Já tady mám tu smlouvu, která mimochodem byla uzavřena už za časů vlády ANO v Praze za paní Krnáčové v roce 2017," upozornil Hřib.

"Ta smlouva je konstruována obdobně, jako jsou dotace pro dopravní podnik. Tam se posílají měsíčně peníze a vyúčtování se dělá jednou za pololetí, v případě dopravního podniku je to jednou za kvartál," vysvětlil. "To znamená, že ta výplata nemá u sebe žádný výkaz, nemá ho mít, nemusí ho mít a jakákoliv blokace odeslání těch peněz pro městské programátory byla tedy protiprávní," argumentoval.

Opozice to ale vidí jinak. "On má obdivuhodnou schopnost, že tam, kde je něco pozitivního, tak to přiřkne sobě, a kde je něco negativního, tak se dokonce vrátí o osm let zpátky," pustil se do Hřiba Patrik Nacher (ANO).

[chooze:article;value:567011]

"On tady řekl, že ten Operátor ICT vznikl za Adriany Krnáčové, protože měl nahradit primárně Opencard. Bylo to také i to, aby se programátoři mohli najmout, protože ty peníze, které dnes programátoři ve státní správě a samosprávě získávají, tak to vám pak nenaláká kvalitní programátory. A měla to být stoprocentně městská firma, která pak bude nějakým způsobem generovat zisk. Problém je, že je to druhá městská firma, kde nám běhá policie, kde jsou zadávány audity," upozornil.

"Pokud jde o navržení smluv, je potřeba připomenout, že kolega Hřib je nyní náměstek pro dopravu, ale minulé čtyři roky byl primátor, on v každé té fázi mohl navrhnout dodatkem změnu těch smluv a nevymlouvat se na to, co bylo v roce 2016 nebo 2017, protože to je úplně normální, že se dodatkují smlouvy," doplnil Nacher.

Bývalý primátor se už dříve nechal slyšet, že veškeré chyby jsou na straně úředníků magistrátu. A to je dost nadzvedlo. Více než 30 ředitelů odborů se podepsalo pod dopis, ve kterém ho kritizují. V dopise mu vzkázali, že nejsou připraveni čelit nepodložené kritice, která je použita jako prostředek politického boje. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.