Hromadné prohlídky žáků u zubařů se mohou vrátit. Ministr Válek není proti

Hromadné preventivní prohlídky u zubaře pamatují starší ročníky, do budoucna by to ale mohly zažít i dnešní děti. "Hodně by se mi to líbilo, protože bych nebyl v tom stresu sám," svěřil se jeden ze školáků. "Myslím si, že pro část dětí by to určitě bylo vítané. Určitě je část dětí, u které to rodiče nezvládají tak, jak by měli," vyjádřil se ředitel ZŠ Pod Žvahovem Jan Horkel. 

Na jaře letošního roku se děti z Karvinska zúčastnily v rámci pilotního projektu Školáci k zubaři přesně takové hromadné prohlídky. "Dostupnost pro rodiče je trošku obtížnější. Musí dojíždět do Karviné, do Českého Těšína nebo do Havířova, případně do Ostravy. Sehnat zubaře je dost velký problém. Myslím si, že ta péče by byla potřebná, protože je nedostatečná," tvrdí ředitelka základní a mateřské školy ve Stonavě Milada Heimerová. 

"Podle mě by se to mělo provozovat častěji, protože tam našli nějaké kazy u všech, co jsem se tak ptal," svěřil se školák.

[chooze:article;value:506384]

​Hromadné prohlídky podporují i některé zdravotní pojišťovny. Zároveň ale upozorňují, že k úhradě této péče je nutná změna legislativy. "Jednalo by se o hrazenou službu, která by měla být souladu s platnými právními předpisy a smlouvou. Nestačí provést pouhou preventivní prohlídku, důležitá je dále návaznost při zjištění problému," vysvětlila mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jana Schillerová. 

Ministerstvo zdravotnictví dál preferuje, aby děti byly u zubních lékařů řádně registrované a absolvovaly standardní prohlídky. Zároveň prý připravuje legislativní změny, které úhradově podpoří zubní péči o děti.

"Pokud přijde opravdu dobrý návrh, jsem připravený ho podpořit a nařídit pojišťovnám jeho úhradu. To se týká například preventivních prohlídek u dětí, protože jsou zásadní," vyjádřil se ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). 

A přestože je pro řadu pacientů problém zubaře najít, stát dál radí, aby žádali o pomoc jejich zdravotní pojišťovnu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.