Hromniční speciál o počasí na TN Live. Co nás čeká do konce zimy?

"Zima měkká, doktor čeká"

Vliv počasí na naše zdraví se objevuje i v pranostikách. Na počasí reaguje každý z nás. Někteří lidé mohou být dokonce přecitlivělí. V únoru na nás většinou plně dolehne nedostatek denního světla a slunečních paprsků. A to i přesto, že po Hromnicích se začínají bílé dny opět prodlužovat.

Na Hromnice se v porovnání se zimním slunovratem den prodlouží na jihu republiky o 1 hodinu a 16 minut, na severu o 1 hodinu a 24 minut. Prodlužuje se ale hlavně západ slunce, a to téměř o hodinu. Východ slunce nastává dříve pouze o 22 až 25 minut.

Kvůli častému nedostatku vitamínu D se snižuje obranyschopnost organismu. Proto bychom měli vitamíny pravidelně doplňovat. Meteoropatie neboli "bolesti počasí" jsou negativní reakcí lidského těla na změny počasí. Je způsobená tím, že člověk špatně reaguje na výkyvy počasí kvůli vrozeným nebo získaným onemocněním. Její základy sahají už k Hippokratovi asi do roku 400 př. n. l.

Tabulka 1: Délka slunečního svitu od 1. prosince

Místo  Celkem nasvítilo (hodin)
Praha-Ruzyně 83,5
Pec pod Sněžkou 42,6

Sněhové jazyky a závěje budou aktuální do soboty

Sněžení tohoto týdne komplikuje dopravu zejména od středních poloh. Ve speciálu o počasí se zeptáme, jaká jsou pravidla, podle kterých se udržují komunikace. Kam jede sypač jako první a kam později? Jaké komplikace přináší zimní počasí do tramvajového provozu a proč se kouří z elektricky vyhřívaných výhybek? Zapomenout nesmíme ani na trolejbusové sítě a námrazy.

Přinese příští týden silné mrazy?

Výhledy počasí se stále více přiklání k citelnému ochlazení na příští týden. To přinese severní až severovýchodní proudění, které se bude dostávat do střední Evropy. Při zmenšené oblačnosti tak mohou nejnižší ranní teploty klesat až k 15 °C a od poloviny příštího týdne budou zřejmě teploty zůstávat pod bodem mrazu i v odpoledních maximech.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.