Hrozba pro NATO. Rusko rozmístí jaderné zbraně u západních hranic Běloruska

Komentář velvyslance Borise Gryzlova navázal na nedávné prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina. Šéf Kremlu ke konci března promluvil o plánech rozmístit taktické jaderné zbraně na území ruského souseda a spojence ve snaze odradit Západ od další podpory Ukrajiny, uvedla agentura AP.

Výstavba skladovacích zařízení pro taktické jaderné zbraně v Bělorusku by měla být podle odhadů dokončena do 1. července. Putin také upozornil, že Rusko pomohlo modernizovat běloruská válečná letadla, aby byla schopna nést jaderné zbraně.

Rusko už využilo běloruské území jako základnu pro invazi na Ukrajinu a udržovalo zde kontingent vojáků a zbraní. Společná dohoda obou zemí předpokládá ještě bližší ekonomickou, politickou a vojenskou spolupráci. 

[chooze:article;value:496881]

​Gryzlov neupřesnil, kam přesně Rusko jaderné zbraně přemístí. Prozradil pouze, že nacházet se budou na západní hranici, kterou Bělorusko na více než 1 200 kilometrech sdílí se členy NATO, a to s Lotyšskem, Litvou a Polskem.

"(Zbraně) rozšíří naši obrannou kapacitu a stane se tak bez ohledu na veškerý hluk v Evropě a ve Spojených státech," pronesl velvyslanec.

Taktické jaderné zbraně, určené k ničení nepřátelských jednotek a zbraní, mají relativně krátký dosah a mnohem nižší rozsah ve srovnání s těmi strategickými, které jsou schopny zničit celá města. Jejich rozmístění v Bělorusku by je ale přiblížilo k potenciálním cílům na Ukrajině a členům NATO ve východní a střední Evropě.

Běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko už v pátek varoval, že v zemi mohou být rozmístěny i některé silnější ruské strategické jaderné zbraně, a to spolu s částí ruského taktického jaderného arzenálu, upozorňuje CNN.

Rusko rozmístí v Bělorusku taktické jaderné zbraně, oznámil Putin ke konci března:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.