Moderní bydlení

Hrozí další protesty lékařů. Dohodu z loňského podzimu dodržím, slibuje Válek

Protesty ve zdravotnictví se řešily už loni v zimě, a ačkoliv se mohlo zdát, že se problém vyřešil, opak je pravdou. Odpor lékařů hrozí znovu. Stále se totiž nevyřešil zásadní bod dohody mezi ministerstvem a lékaři – odměňování lékařů. Obě strany se neshodou v otázce růstu základních platů. 

"Problém tkví v objemu peněz, který by chtěl Lékařský odborový klub a Česká lékařská komora," pronesl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek s tím, že dohodu z loňského podzimu dodrží. 

Navýšení dohodnuté minulý podzim se dotkne zaměstnanců v lůžkových zdravotnických zařízeních. To podle Válka není správné. Pracuje s variantou, že platy zdravotníků by závisely na tom, zda je lékař po škole a po atestaci. Zároveň chce odblokovat platové tabulky, aby mzdy mohly růst.

[chooze:article;value:575711]

​Šmucler zkritizoval přerozdělování peněz z ambulantní sféry. Podle něj je situace nejhorší na venkově, kde chybí stomatologové nebo praktičtí lékaři pro děti a dorost.

Co se týče nadstandardní péče, tak Válek chce, aby se lidé mohli připojistit na to, že za ně pojišťovna bude hradit to, co běžně není hrazené. Také chce v zákoně jasně definovat, které poplatky jsou v souladu se zákonem. Za protizákonné poplatky by hrozily sankce.

Lidé, kteří si platí plomby, mají nově mít nárok na částečnou úhradu výplně. "Zároveň budou existovat plně hrazené výplně," zdůraznil Válek. Má se jednat o modernější výplně, než je amalgám. Situace se tak podle Válka zlepší.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.