Hrozí další zdražování, tentokrát kvůli mědi. Surovina má chybět mnoho let

Měď se stává nedostatkovou surovinou a její cena roste. Můžou za to problémy s těžbou i rostoucí poptávka. Červený kov je totiž výborný vodič a mezi jeho významné zpracovatele tak patří firmy vyrábějící elektrosoučástky – od běžných spotřebičů přes průmyslová zařízení až po rozvodnou síť.

Probouzející se průmysl po covidové krizi zvyšuje svou spotřebu. Podle americké televize CNBC lze měď dokonce považovat za jakýsi barometr stavu ekonomiky. Čím větší výroba, tím větší spotřeba tohoto kovu. V souvislosti se současným nedostatkem to ale může přinést také další zesílení inflace. Měď dnes totiž najdete skoro ve všem.

Podle Robina Griffina, odborníka na těžbu z analytické společnosti Wood Mackenzie, navíc tento nedostatek jen tak neskončí. "Předpovídáme velký nedostatek mědi až do roku 2030," prohlásil.

[chooze:article;value:487869]

Důvodů pro tento nedostatek je hned několik. V Peru, kde se těží 10 % světové mědi, probíhají masové nepokoje po odvolání prezidenta Pedra Castilla. To samozřejmě přináší komplikace také pro těžbu a přepravu mědi, jak upozornil deník Financial Times.

Problémy s dodávkami mědi mají také další latinskoamerické země. Kvůli neshodám s úřady musela podle webu mining.com omezit vývoz mědi z Panamy společnost First Quantum Minerals. Chile, které je vůbec největším světovým vývozcem tohoto kovu, pak vytěžilo meziročně o 7 % mědi méně.

Zároveň prudce roste spotřeba v Číně, která se až teď vzpamatovává z důsledků covidu, a také v Evropě, která se připravuje na elektrifikaci automobilové dopravy. Právě infrastruktura potřebná pro nabíjení elektroaut je na množství mědi mimořádně náročná.

"Mohou zdražit například okapy z mědi. Také různá kování, která se používají na historické památky. Určitě se to může dotknout i kabelů. Zvednou se tedy ceny u výstavby domů nebo bytů," řekl TN.cz ekonom Petr Studnička.

[chooze:article;value:488374]

Někteří ale situaci nevidí tak černě. "Nějaká míra výpadků je běžná a myslím si, že ty momentální výpadky nejsou nějak výjimečné," říká Timna Tannersová z firmy Wolfe Research. Výpadky i vyšší poptávku podle ní pomohou alespoň částečně vykrýt nově otevřené doly.

Praha chce využít lampy k nabíjení elektroaut. Už jich nainstalovala 13 ze 300:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.