Hrozí kolaps ústavní péče. Dětí v ní přibývá, experti a zařízení v Česku chybí

O celkem 66 dětí se stará výchovný ústav a dětský domov se školou v Moravském Krumlově, který vede Jan Košíček. I v tomto zařízení chybí vychovatelé hlavně v rodinných skupinách. "Ten ideální stav by měl za mě být, aby na tu skupinu byli tři lidé. Teď jsou tam momentálně dva," popsal situaci Košíček.

Problémů kolem dětské ústavní péče je ale víc. Potvrzuje to i výzkum Nadace Sirius. "Na jedné straně se daří propagovat pěstounskou péči, na druhé straně velmi stigmatizujeme ústavní výchovu. Ta ústavní výchova neodchytává děti na ulicích, naopak začíná pracovat, když všechny primární prevence a odborníci zklamali,“ nastínil Košíček.

[chooze:article;value:499088]

"Zařízení by se měla specializovat, to znamená neposkytovat tu péči univerzálně pro všechny typy dětí. Jsme totiž v situaci, kdy se v zařízeních objevují děti, které mají velmi odlišné potřeby," tvrdí Daniel Topinka z výzkumné a vzdělávací organizace SocioFaktor.

Se změnami, které by měly pomoci zlepšit kvalitu života dětí, už domovy začaly. "Vize ministerstva školství kráčí k tomu, aby v dětských domovech transformace směřovala k rodinnému typu, to znamená vytváření menších rodinných skupin tak, aby mladí měli podobu rodinného života," nastínil vrchní ředitel sekce vzdělávání a mládeže ministerstva školství Jan Mareš.

"O to mnohem komplikovanější bude transformace například u těch dětí, které prochází buď adiktologickými, nebo etopedickými problémy. Tam se musíme bavit hlavně na té odborné úrovni," uvedl poslanec Aleš Juchelka (ANO).

Problémy ústavní péče se zabývá i kancelář ombudsmana. Podle jejích zástupců už bliká pomyslná červená kontrolka. "Musí být pro nás hodně varující situace, která je teď třeba v dětské psychiatrii, kdy ten systém také kolabuje. Má to obrovské dopady na duševní zdraví dětí a já si myslím, že pokud se neudělají nějaké změny teď a bude se znovu debatovat dalších 10 nebo 20 let o tom, kam bychom se mohli posunout, tak už bude pozdě," má jasno právník Štěpán Jílka.

[chooze:article;value:543445]

Ministerstvo práce a sociálních věcí se chce zaměřit také na to, aby se předcházelo odebírání dětí z problémových rodin. Odebraných dětí totiž stále přibývá. "Pro nás je to určitě posílení kapacit terénních a ambulantních sociálních služeb tak, aby když se objeví rodina, která potřebuje pomoct, ta pomoc k nim doputovala téměř okamžitě. Mnoho sociálních pracovníků má také různé psychosociální výcviky, které jsou právě tomuto nápomocny," řekla vrchní ředitelka sekce rodinné politiky a sociálních služeb resortu práce a sociálních věcí Zdislava Odstrčilová. Podle výzkumu je také důležité zaměřit se na takzvané mladé dospělé a třeba rozvoj startovacího bydlení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.