Hrozí masivní propouštění, tvrdí školské odbory. Ministr nevidí důvod ke stávce

Ministr školství v posledních dnech čelí ostré kritice představeného rozpočtu pro regionálního školství, který vláda schválila koncem ledna. Bek tak svolal na pondělí jednání, na kterém měl navrhnout řešení problému. K tomu však ale nedošlo. "Hlavním tématem byla příprava na úterní jednání s panem premiérem za přítomnosti ministra financí a dalších zástupců koalice," řekl Bek na tiskové konferenci.

"Diskutovali jsme dopady změn v rozpočtování nepedagogických pracovníků na jednotlivé školy a některé kroky, které by zjednodušily situaci ve školách a případně umožnily pomoci tam, kde ten normativní rozpis naráží na reálné pozice," vysvětlil ministr hlavní body schůzky.

S ohledem na úterní jednání však do větších detailů zacházet nechtěl. "Dnes jsme si vysvětlovali své argumenty a našim partnerům jsme podrobněji vysvětlovali způsob, kterým ministerstvo rozpis provedlo," prozradil ministr.

[chooze:article;value:541361]

"Za ministerstvo bych chtěl říci, že jsme splnili závazek o snížení počtu normativně rozpisovaných pozic nepedagogických pracovníků. Státní rozpočet na podzim počítal se 17 000 redukovanými místy. Rozpis nakonec počítá se 7 500 místy, která nejsou rozpočtová," trval Bek na naplnění svého slibu. 

"Ve školství je přibližně 25 000 úvazků, které se s tím rozpisem nekryjí, a o těch dále jednáme, protože jejich část lze financovat z krajské rezervy," vysvětlil ministr. Zda se tuto rezervu podaří ještě navýšit a udržet tak ve školách další pozice, je prý ale otázkou. "O tom budeme jednat zítra," dodal. 

Podle Beka pondělní debata vysvětlila některá nedorozumění, a odbory tak nemají důvod k případné stávce. Jakým způsobem se dále zachovají, je na jejich uvážení. Ministr také zdůraznil, že většina škol pocítí jen zlomek úbytku jednoho úvazku. "V několika stovkách škol se ale bude změna týkat celých úvazků a tu mají financovat krajské rezervy. Proto by bylo správné je navýšit," vyzdvihl důležitost jejich navýšení. Zveřejněný rozpis navíc prý není finální a bude dále navyšován. 

[chooze:article;value:538034]

"Odbory a ředitelé budou o svých postojích jednat. Pravděpodobně čekají na jednání s panem premiérem a myslím si, že je to tak správně," uzavřel ministr. O případné stávce odmítl spekulovat, není k ní však podle něj důvod.

Svou případnou rezignaci odmítl. "To je typ spekulace, kterou teď nebudu pěstovat, protože si myslím, že to není namístě," prohlásil Bek v závěru tiskové konference. 

Spolek Pedagogická komora provedl o víkendu dotazníkové šetření, do kterého se zapojilo přes 2 800 zaměstnanců škol (z toho 474 ředitelů). Z dotazníku vyplynulo, že přes 97 % pedagogů nesouhlasí se škrty financí na platy nepedagogických pracovníků škol. Do případné stávky by se pak zapojilo skoro 94 % respondentů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.