Hrozí návrat doby ledové. Vědce znepokojuje kritická situace v oceánu

Studie, kterou citoval odborný server Phys, znepokojuje vědce. Tvrdí totiž, že zastavení proudů v Atlantském oceánu by se už brzy mohlo stát realitou. To by ale mohlo Evropu uvrhnout do hlubokých a krutých mrazů. Kolaps Atlantické meridionální cirkulace (AMOC) by ale neovlivnil počasí jen u nás.

"Existuje teorie, že by se Golfský proud mohl v určitém okamžiku vypnout, čímž by se film Den poté stal realitou. V tomto slavném snímku se cirkulace v severním Atlantském oceánu úplně zastavila a svět se tak ocitl v nové době ledové," přirovnávají podle odborného portálu Severe Weather autoři studie.

[chooze:article;value:542756]

​AMOC je součástí globálního pásu oceánských proudů, které díky pohybu slané a teplé vody po celém světě dokáže regulovat teplotu Země. Pokud by se ale tato cirkulace zastavila, došlo by po celém světě k menší výměně tepla, což by podle autora studie, klimatologa a oceánografa Reného van Westena "opravdu velmi vážně zasáhlo Evropu".

"Posouváme se blíže kolapsu, ale nejsme si jisti o kolik," řekl van Westen. Výsledky ale dle něj jasně ukazují, že "směřujeme k bodu zlomu". Takový stav by mohl srazit teploty v Evropě o 5 až 15 stupňů Celsia a posunout arktický led mnohem dále na jih. Kruté mrazy by mohly navíc způsobit nedostatek potravin a vody.

Obávaný scénář by se ale mohl změnit v realitu až v horizontu nejméně desítek, ne-li stovek let. "Záleží ale také na rychlosti změny klimatu, kterou jako lidstvo způsobujeme," upozornil van Westen. Svět by podle něj měl kolapsu AMOC věnovat větší pozornost.

Počasí připomíná spíše jaro, bez deštníků se tento týden neobejdeme:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.