Hrozí vám Alzheimerova choroba? Méně známého příznaku si všimnou řidiči

Alzheimerova choroba je nejčastějším typem demence. Jedná se o dosud zatím nevyléčitelnou nemoc, která způsobuje úbytek poznávacích funkcí, zejména paměti, a pokles IQ.

Například lidé za volantem mají často problémy rozpomenout se na cestu i na známé místo, kde byli už mnohokrát, píše portál Mirror. Důležitá je podobně jako v případě jiných nemocí včasná diagnóza a následná léčba. Díky medikamentům se totiž dá rozvinutí onemocnění výrazně zpomalit.

[chooze:article;value:501443]

Podle odborníků ale existuje jeden méně známý symptom Alzheimerovy choroby, kterého si u sebe mohou všimnout právě šoféři, informoval portál Edinburgh Live. Lidé totiž často mohou mít potíže s určením barev a kontrastu, což lze pozorovat například při řízení.

"Pro některé pacienty jsou problémy se zrakem známkou Alzheimerovy choroby. To může vést například k potížím při čtení. Mohou mít také problémy s posuzováním vzdálenosti a určením barvy nebo kontrastu, což způsobuje problémy při řízení," vysvětlili pracovníci ze společnosti Alzheimer's Society.

Právě včasná diagnóza je ale mnohdy obtížná. Z nejnovějšího průzkumu totiž vyplývá, že mnoho lidí se s potížemi svému lékaři nesvěří. Nejsou si totiž jistí, zda symptomy souvisí s demencí, nebo jde o pouhé příznaky stárnutí.

Odborníci proto doporučují jakékoliv potíže okamžitě konzultovat se svým lékařem. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se do roku 2050 bude v Česku s demencí potýkat zhruba 280 tisíc lidí. Celosvětově je nemocných více než 44 milionů.

[chooze:article;value:510952]

"Ačkoliv mnozí spojují Alzheimerovu demenci jen s vysokým věkem, pravdou je, že postihuje stále mladší lidi. Výjimkou nejsou padesátníci, objevit se může už i po 40. roku věku. U žen se demence vyskytuje zhruba dvakrát častěji než u mužů. Ačkoli přesné příčiny vzniku nemoci nejsou známy, mezi významné faktory vědci řadí kromě vyššího věku a dědičnosti i nezdravý životní styl," popsala vedoucí Centra podpory veřejného zdraví SZÚ Marie Nejedlá.

Demencí trpí i známý herec. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.