Hrozí zdražení nafty. Na konci roku vyprší výjimka ze zákazu ruské ropy

Litr nafty za 50 korun a možná i víc. Takový scénář hrozí český řidičům a průmyslu ještě před Vánocemi. Podle některých odborníků nafta zdraží, pokud vláda Petra Fialy s Evropskou unií nedojedná prodloužení výjimky na dovoz nafty vyrobené z ruské ropy, kterou Česko dováží ze Slovenska. Současná platná výjimka totiž skončí 5. prosince.

"Hrozí zásadní zvýšení cen nafty, protože v Česku nejsme schopni vyrobit dostatek nafty," upozornil ekonom Petr Bartoň. "Byl by to určitě dopad na český trh. My jsme schopni vyrobit zhruba 80 procent naší spotřeby," uvedl Ivan Indráček z Unie nezávislých petrolejářů.

Ze Slovenska se dováží asi deset procent české spotřeby nafty, dalších deset k nám proudí z ostatních zemí. "Je potřeba minimálně začít jednat okamžitě, protože proti tomu se okamžitě zvedne vlna odporu," varoval Bartoň.

[chooze:article;value:516177]

O tom jsou přesvědčeni i někteří europoslanci. "Z bezpečnostních hledisek by bylo dobré, aby naše vláda usilovala o prodloužení této výjimky," sdělil europoslanec Stanislav Polčák (STAN).

"Vzhledem k tomu, o jak zásadní věc se jedná, je nepochopitelné, že česká vláda toto neřeší jako dostatečnou prioritu," prohlásil europoslanec Ondřej Knotek (ANO). 

Vláda o tom, zda o výjimce s Bruselem jedná nebo se v dohledné době aspoň chystá jednat, ale nechce mluvit. Prý z taktických důvodů.

Ministerstvo průmyslu a obchodu sice ujišťuje, že konec výjimky by Česko neochromil. Jak by to ale ovlivnilo její cenu, prý experti resortu nejsou schopni vůbec odhadnout.

[chooze:article;value:515990]

"Jsme s největšími distributory pohonných hmot v Česku v pravidelném kontaktu. Podle sdělených informací by jim ukončení této výjimky nemělo činit větší problémy. Jak by případné zrušení výjimky ovlivnilo ceny v Česku, nyní nelze odhadnout," uvedl mluvčí ministerstva Vojtěch Srnka.

Objevují se ale i hlasy, že by Česko nemělo o prodloužení dovozu slovenské nafty usilovat. "Je to výjimka ze sankcí a cílem těch sankcí je Rusko vystavit tlaku. Každá výjimka je dírou do tohoto snažení," poznamenal europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

Nákup produktů z ruské ropy totiž Moskvě v podstatě pomáhá financovat invazi na Ukrajinu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.