Hrozí, že levná auta zdraží až o 150 tisíc. Důvodem je chystaná norma EU

Cena nových aut jde nahoru. Jedním z důvodů jsou vedle obecné inflace stále přísnější normy EU. "Chystaná norma Euro 7 se více dotkne vozidel nižších kategorií. Pokud dnes nejdostupnější vozidla na trhu stojí 300 tisíc korun, jejich cena vzroste o 50 až 150 tisíc, podle konkrétního modelu," nastínil výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl.

Chystaná norma Euro 7 je pro Česko nepřípustná i podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS). "Norma má přísné podmínky, které budou vyžadovat, aby zmizela manuální převodovka. A už jen samotnou 'doinstalací' té automatické vám cena stoupne o 40 až 50 tisíc. Ale bavíme se třeba i o převedení všech modelů na hybridní," řekl Petzl.

[chooze:article;value:485701]

Podle něj pak bude jezdit vyšší počet starých aut s nižšími normami a vyššími emisemi, lidé tím pádem budou pravděpodobně škodit životnímu prostředí více. "Nepochybně nechtěně, ale bude to situace, do které budou vmanévrováni. Tomu bychom rádi zabránili," doplnil Petzl.

"Je potřeba dívat se na to, k čemu ta norma má sloužit, a to je redukce emise oxidu dusíku. Ten dopad normy ale samozřejmě nebude takový. Z mého pohledu by stálo za to věnovat úsilí už přechodu na elektromobilitu než jít touto dočasnou větví," doplnil k tématu Jan Burian z poradenské firmy IDC.

[chooze:article;value:489031]

​Čekací doby na nová auta se sice oproti situaci v minulém roce trochu zkrátily, ale situace stále není uspokojivá. Pořád se čeká třeba i přes rok, a to i na škodovky. "Bohužel musím říct, že optimistické scénáře se zatím nenaplňují. Spíš vnímáme, že se čekací doba může u některých modelů přehoupnout opět přes jeden rok," predikuje. 

A kdy tedy Česko čeká konec aut se spalovacím motorem? "Dá se očekávat, že poslední taková auta budeme potkávat ještě po roce 2050," nastínil Petzl. "Záleží na tom, jak moc stát zatíží daňově paliva nebo vozy. Stát to umí lehce prodloužit a umí to i zkrátit z těch ekonomických důvodů," uzavřel Burian.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.