Hrozí zvyšování odvodů a daní. Ožehavá témata rozdělují i samotnou vládu

Vyšší sociální odvody, ale potom taky vyšší důchody. Stát chce narovnat podmínky pro živnostníky a zaměstnance tím, že by podnikatelé platili víc za sociální pojištění. V průběhu tří let by se mohly zvednout platby OSVČ až o 60 procent.

"Nejvíc mě na tom zaráží to, že se stát, nebo někteří lidé, starají o to, co budou dělat živnostníci, až půjdou do penze. Vždyť to je problém toho živnostníka. Každý se musí starat sám o sebe," zlobí se Bedřich Danda ze Sdružení podnikatelů a živnostníků.

Naopak podle odborů většina podnikatelů platí jen minimální zálohy na pojistném a vzhledem k fungování penzijního systému na ně tak svým způsobem doplácejí zaměstnanci.

[chooze:article;value:490327]

"Nízké pojistné odváděné osobami samostatně výdělečně činnými je velmi riskantní pro ně i pro stát. Oni se pak na závěr svého života domáhají celospolečenské solidarity, protože mají velmi nízký důchod. Čím méně budou platit ti jiní, tím více se bude brát od zaměstnanců," myslí si místopředseda odborů Vít Samek.

Zaměstnanci mají více výhod

Živnostníci ale namítají, že narozdíl od nich mají zaměstnanci řadu výhod, například nárok na placenou dovolenou, minimální mzdu nebo odstupné v případě ukončení pracovního poměru. Zvýšení odvodů by podle nich znamenalo také snížení atraktivity pro začínající podnikatele a znechucení těch stávajících. "Tohle by odnesli zejména ti nejmenší, na ty to dopadne, protože ti platí taky to minimum. Těch by ubylo hodně – 20 až 30 procent," odhaduje Danda.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) vláda zatím žádné finální rozhodnutí v této věci neudělala. "Co je pro nás důležité, aby živnostníci měli i v budoucnu, až jednou půjdou do důchodu a budou mít očekávání vůči státu, předpoklad zajištění důstojného důchodu, na který také férovým způsobem přispěli," tvrdí ministr.

V názoru na zvýšení sociálních odvodů pro OSVČ nepanuje zatím shoda ani uvnitř kabinetu. Živnostníků se zastal například vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

[chooze:article;value:490339]

"Zvyšování odvodů OSVČ o 60 % za Piráty rozhodně nepodporujeme. Pokud by se férově nepřenastavil i systém minimálních odvodů podle výše příjmů, pohřbilo by to živnostníky s menšími příjmy a odrazovalo lidi od podnikání," myslí si Bartoš.

Podle ekonoma Dominik Stroukala ale nemá kabinet moc na výběr. "Nezbývá nám nic jiného, než buď snížit důchody, nebo zvýšit příjmy do systému. Důchody nikdo snižovat nechce, takže se hledá způsob, jak navýšit příjmy," tvrdí. Podle politologů ale tento postup narazí hlavně u voličů ODS.

Zvyšování daní

Ani v dalších oblastech se vláda neshodne. Někdy dokonce popírá svá předchozí prohlášení. "Nebudeme zvyšovat daně. Tečka," sliboval premiér Petr Fiala (ODS) krátce po volbách. Teď už mluví jinak.

"My chceme udělat úpravy v daňové oblasti, ale při zachování současné celkové daňové zátěže pro lidi a firmy. Musíme udělat určité úpravy v oblasti sociálního a důchodového systému," prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci.

[chooze:article;value:489604]

"To, že středopravicová vláda v podstatě realizuje levicová opatření, je samozřejmě trošku zvláštní. Na druhou stranu jí ale nic jiného nezbývá, jelikož výdajová stránka je dlouhodobě neudržitelná," okomentoval vládní otočku politolog Milan Školník.

Od opozice pak přichází kritika. "Je to neskutečný podraz vlády, který nemá obdoby. Tato vláda možná i zvítězila ve volbách díky tomu, že naslibovala hory doly a jedním z těch slibů bylo, že zlepší podnikatelské prostředí, že se nebudou zvyšovat daně a zejména, že živnostníci budou mít lepší podmínky," nebral si servítky Karel Havlíček (ANO).

Podporu má zvyšování daní naopak u Národní ekonomické rady vlády (NERV). Ta by si ale představovala ještě radikálnější kroky.

"Hned jako první položku na seznamu příjmů jsme dali návrat daně z příjmu fyzických osob na úroveň před zrušením superhrubé mzdy. My samozřejmě víme, že je to politicky neprůchodné, proto jsme představili i další věci, třeba změny u některých spotřebních daní, které se dlouho nezvyšovaly," doplnil Stroukal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.