Hrozivé podmínky v pečovatelském domě. Odhalili věznění i poutání k posteli

Jako v noční můře si museli připadat zaměstnanci kanceláře ombudsmana při vstupu do domu s pečovatelskou službou na Frýdecko-Místecku. V obci Nýdek kontrolovali ústav zaměřený na péči o pacienty s demencí. Jenže podmínky zdaleka neodpovídaly stanoveným standardům. 

Naopak, řada pacientů na tom byla špatně. Minimálně ve dvou případech měl personál zamknout pacienty v pokoji. Další z pacientů byl dlouhodobě přivázán k lůžku za zápěstí, údajně aby nepadal z postele. Někteří obyvatelé domu mají potíže s pohyblivostí a kvůli tomu měli omezený přístup na čerstvý vzduch.

Špatná personální situace

Hlavním důvodem špatného zacházení s klienty v zařízení je podle ombudsmana personální podstav. "Ve většině pochybení se odráží zásadní nedostatek personálu. Ten chybí zejména při nočních službách, kdy o více než 180 klientů pečují pouze dva pracovníci a žádný z nich není zdravotník," uvedl zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorm.

[chooze:article;value:569355]

​Situace není o moc lepší během dne. "Přes den bývalo v domově tři až šest zdravotních sester spolu se šesti či sedmi pracovníky v sociálních službách. Je zcela nemožné, aby personál v takovém počtu poskytoval téměř dvěma stovkám klientů individualizovanou péči," dodal Schorm. Veřejný ochránce práv o případu informoval na svém webu, kde také zveřejnil zprávy z kontrol a reakce domova. 

Vedení přislíbilo nápravu

Pečovatelský dům v Nýdku na výtky ombudsmana zareagoval a část prohřešků po sérii upozornění napravil. "Ve smyslu doporučení byli zaměstnanci poučeni o povinnosti zaznamenávat projevy nesouhlasu klientů s pobytem a nutností vyhodnocovat, zda se jedná o vážně míněný nesouhlas," stojí ve vyjádření pečovatelského domu.

Zařízení se také zavázalo k pořízení hodin a směrovek do chodeb a jmenovek zaměstnanců pro lepší orientaci pacientů v čase a prostoru. Současně slíbilo, že upustí od praxe zamykání pacientů nebo jejich vázání k posteli.

[chooze:article;value:572673]

Špatné podmínky pokračují

Situace se ale zlepšila jen trochu. "Vedení domova splnilo pouze některá z 56 opatření k nápravě a o řešení dalších problémů přestalo komunikovat. Zástupce ombudsmana proto využil svého sankčního oprávnění a o situaci v domově informuje veřejnost," uvedla kancelář ombudsmana.

Zprávu o stavu pečovatelského domu v Nýdku podali i Inspekci poskytování sociálních služeb. "Nedostatek personálu je ale nutné řešit systémově, stanovením závazného personálního standardu v sociálních službách. Podobně by zlepšení péče o klienty ve všech typech zařízení pomohlo zřízení nezávislého stížnostního mechanismu a také přestupku špatného zacházení v sociálních službách. Všechny tři změny jsou v rukou zákonodárců," zakončil Schorm.

Ubývá domů pro seniory i pečovatelů. Zaděláváme si na problém, říkají experti (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.