Hrozivý zážitek z turecké kliniky. Žena má zničených 8 zubů a trápí ji bolesti

"Už dlouho jsem toužila po esteticky přijatelném chrupu. A rozhodla jsem se oslovit kliniky v Turecku, protože je tam zubní ošetření levné. Jsou to statisícové rozdíly," vysvětluje pětadvacetiletá Marie Machalínková z Prahy.

Nabídka zařízení Lema Clinic v Istanbulu ji zaujala a objednala si, že jí tam udělají implantáty a korunky. Ale už po příjezdu na kliniku se objevily první potíže. "Zavřeli mě do místnosti s několika lidmi včetně majitele, kteří na mě vyvíjeli extrémní tlak, abych si zaplatila dražší materiál a víc implantátů," vysvětluje. Oproti domluvené částce 4 700 euro (111 tisíc korun) najednou měla zaplatit 1 700 euro (40 tisíc korun) navíc. To ale odmítla. Majitel se naštval a už jej neviděla.

K tomu je potřeba připočítat letenky a dopředu musela zaplatit v přepočtu necelých pět tisíc korun coby zálohu. Dostala navíc k podpisu papíry, které byly jen v turečtině, a dodnes neví, co v nich je. Pak jí hned přinesli platební terminál, aby dopředu zaplatila celý zákrok.

[chooze:gallery;value:30565]

"Když jsem se zeptala, kde budu mít implantáty, ukázali mi v rychlosti rentgen a uvedli tady, tady a tady. A že jich bude pět. Domluvené přitom byly dva, tak jsem se jich znovu zeptala, kde budou," vysvětluje žena. "Chtěli mi dát implantát i tam, kde místo něj bylo možné instalovat levnější můstek. Šlo jim jen o to, aby na mně vydělali co nejvíce peněz," upozorňuje.

Zdravotnice v teplákách a mikině

Pak hned skončila v ordinaci, kde ji šokovalo, že zdravotnice nemá plášť, ale místo toho tepláky a mikinu. Bolestivá byla i aplikace anestézie. "Na slečně bylo vidět, že neví, jak mi má injekci píchnout. Umrtvila mi pusu a během deseti minut jsem měla namontované dva implantáty bez jakýchkoli slov. Vůbec nic mi k tomu neřekli. Ani neproběhlo žádné měření. Jen jsem dostala takovou ledovou kapsičku, abych si mrazila pusu," líčí žena své hrozivé zkušenosti.

Nepříjemné překvapení ale Češku čekalo až za několik dnů. "Dozvěděla jsem se, že moje zuby jsou natolik obroušené, že z nich trčí mé vlastní nervy. A na zubech se budou muset vyčistit kanálky. Nedostala jsem přitom žádné provizorní zuby, a tak, jakmile mi ty vlastní opilovali, mě poslali do hotelu, kde jsem byla tři dny. Nemohla jsem jíst, pít a skoro ani dýchat. Byla to opravdu hrozná bolest," popisuje.  

[chooze:article;value:444878]

Když se vrátila na kliniku, řekli jí, že jí musí vyčistit kanálky. "Na osmi zubech totiž byly viditelné nervy. Kvůli tomu, že už jsem hodně zubů ztratila i v minulosti, mě vyděsilo, že mi zničili dalších osm. Tedy všechny jedničky a dvojky dole i nahoře. V tu chvíli jsem jim utekla z křesla a řekla jsem, že chci okamžitě mluvit s právníkem," vzpomíná.

Jenže český právník jí v Turecku pomoci nemohl a tamní chtěl 500 dolarů (11 tisíc korun), aby se s ní vůbec bavil. Žena se domnívá, že jí zuby zničili schválně, protože předtím odmítla zaplatit za nadstandard a klinika z ní tak peníze chtěla dostat za čištění kanálků.

Nakonec jí zákrok udělali zadarmo. "Ale nic to nemění na tom, že osm zdravých zubů je v háji. I tak jsou kanálky udělané špatně. Některé kanálky jsou udělané až moc, při jejich čištění se prorazili až na kost. Jiné jsou zase udělané málo, jejich dolní části nejsou vůbec vyvrtané," popisuje žena.

[chooze:article;value:65978]

Faktura? Zapomeňte

Problémy odhaloval podle paní Machalínkové i rentgen, ale na klinice jí řekli, že je vše v pořádku, dali jí antibiotika a poslali ji pryč. "Potom jsem byla pět dnů v hotelu. V obrovských bolestech jsem se doprošovala, aby mě vzali na nějakou kontrolu, protože mě to opravdu velmi bolelo," vzpomíná Machalínková.

Další kontrolu si musela vynutit pohrůžkou, že jestli ji neobjednají, tak přijede sama. Lékaři jí řekli, že je potřeba dodělat před odjezdem jeden kanálek, aby neměla problémy. Jenže pak jí další den přišla na hotel zpráva, v kolik ji vyzvedne auto a odveze na letiště. "I podle jejich vlastní diagnózy tedy nedokončili zákrok, který dokončit měli, a dokonce to slíbili," stěžuje si Machalínková.

Doma zjistila třeba to, že jí naúčtovali 28 zirkonových korunek, v puse jich má jen 26. "Dodnes se z kliniky snažím získat nějakou fakturu. Dostala jsem pouze nějaké velice pofiderní naskenované papíry a proforma fakturu, na které není téměř nic uvedeno," upozorňuje žena. Stěžuje si, že nemá ani žádné certifikáty či garanční listy, byť by na korunky měla být záruka 10 let.

[chooze:article;value:487665]

Stomatolog před podobnými výlety varuje

"Dodnes mě zuby bolí a jsem na prášcích. Mám nainstalovaný nefunkční chrup a mohu kousat jen zadními zuby na jedné straně, protože na jedné mám implantát a na druhé mám přes celou dáseň otok," uvádí žena. "Jestli budou implantáty v pořádku, nevím. Teď mám okolo nich obrovský otok a krvavou dáseň," doplňuje.

Klinika Lema Clinic na otázky TN.cz poslané e-mailem nereagovala. Stanovisko k záležitosti ale poskytl uznávaný pražský zubař Roman Sedláček. Podle něj turecké kliniky pro české zubaře příliš velkou konkurencí nejsou ani nemohou být, protože se jedna spíše o zákroky z kategorie estetické medicíny. "Lidé, kteří tam jezdí, chtějí většinou korunky či fazetování. Korunky si z 99 procent klienti objednávají kvůli vzhledu," upřesňuje.

Sedláček varuje lidi, aby si podobné "výlety" za estetickou stomatologií odpustili. "Většinou si zničí všechny zuby. Korunky jsou nějakou dobu hezké, ale co když třeba prasknou? Nikdo pak asi nepojede do Turecka řešit reklamaci. Korunky také mají životnost deset let a zuby jsou kvůli nim nenávratně poškozeny," vysvětluje dentista.

Zubařské ordinace zdražují. Za běžné úkony si lidé pořádně připlatí:

 

 

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.