Hrozná byrokracie, říká protestující zemědělec. V Praze se čekají stovky traktorů

"Do Prahy vyjedu, pošlu tam jeden nebo dva traktory. Byrokracie je neskutečná," říká Jaroslav Kreuz, soukromý zemědělec z Jihlavska. Další farmář Václav Šašek z Rantířova na Jihlavsku už tak radikální není. "Myslím si, že v současné době máme komunikativního ministra a že by se mělo ještě párkrát zasednout a vyřešit problémy nějakým kultivovanějším způsobem než blokováním dálnic," domnívá se.

​Přesto může hlavní město počítat s masivní manifestací. "Bude to mezi 600 až 1 000 traktory. Přijedeme po D1, D11 a D8 od Ústí," říká Zdeněk Jandejsek, předseda zemědělského holdingu Rabbit a svolavatel pondělních protestů v jedné osobě.

[chooze:article;value:542116]

Všechny zemědělské organizace a svazy ale pondělní protesty nepodporují. Nepřidá se Zemědělský svaz ani Agrární komora. A tyto organizace sdružují asi 80 tisíc českých zemědělců.

"Předali jsme ministru zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) požadavky se lhůtou do 1. března na vyřešení a on slíbil, že do této doby předloží výsledek jednání v rámci koalice," uvádí Barbora Pánková, mluvčí Agrární komory ČR.

[chooze:article;value:542114]

​Už ve čtvrtek se ale čeští zemědělci chtějí účastnit blokády hraničních přechodů v rámci společného středoevropského protestu farmářů z Česka, Slovenska, Maďarska, Polska, Litvy a Lotyšska. Ten už má podporou i těch největších zemědělských organizací. 

Požadují zlepšení situace na zemědělských trzích – hlavně vyřešení bezcelní úpravy dovozu komodit z Ukrajiny, omezení byrokracie související s dotacemi a zrušení Green Dealu. To si přejí i zemědělci, kteří se v pondělí vypraví do Prahy. Ti kromě toho žádají i demisi vlády a nelíbí se jim například ani vysoké ceny energií.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.