Hrůzný nález v Řecku. Při hašení požárů v lese našli 18 mrtvých lidí

Osmnáct spálených lidských těl našli hasiči v úterý v lese v řeckém národním parku Dadia, kde v těchto dnech zuří rozsáhlé požáry. "Prověřuje se možnost, že se jedná o osoby, které na území naší země vstoupily nelegálně," citoval řecký deník Kathimerini mluvčího hasičů Ioannise Artopiose. 

Národní park leží blízko tureckých hranic a často ho využívají nelegální uprchlíci jako tranzitní trasu dále do Evropy. Řecké úřady se obávají, že počet obětí může ještě vzrůst. Situace je komplikovaná nejen kvůli šířícímu se ohni, ale také obtížnému terénu, který ztěžuje záchranné práce. 

[chooze:article;value:518822]

Po celé zemi bojují stovky hasičů s desítkami požárů. Od neděle do pondělí během 24 hodin jich vypuklo hned 64, informovala agentura Reuters. Kvůli šířícímu se ohni museli hasiči evakuovat klášter či nemocnici v přístavu Alexandrupoli, včetně tamního novorozeneckého oddělení. 

Pacienti se museli přesunout na trajekt, který se stal provizorním zdravotnickým zařízením. Leží tam na matracích na podlaze jídelny. "Pracuji ve zdravotnictví 27 let a nikdy jsem nic takového neviděl. Je to jako ve válce, jako když vybuchne bomba," popsal situaci na místě zdravotník Nikos Gioktsidis. 

Situace se zatím nelepší. "Povětrnostní podmínky jsou extrémní a zůstanou takové i v nadcházejících dnech," řekl mluvčí hasičů Vassilis Varthakogiannis.

Na pomoc s hašením požárů do Řecka vyrážejí také čeští hasiči:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.