Hudební svět v slzách: Zemřela česká operní pěvkyně. Hrála i v Národním

[chooze:gallery;value:37654]

​O smrti Vítězslavy Bobákové informovalo Jihočeské divadlo, kde měla pěvkyně stálé angažmá. "Jihočeské divadlo se zármutkem oznamuje, že 7. října 2024 zemřela dlouholetá sólistka opery Vítězslava Bobáková," oznámili zástupci divadla na facebooku.

Bobáková podle nich byla srdečná dáma s nepřekonatelnou energií. "Jihočeské divadlo v ní ztrácí jednu z předních tváří opery. Budeme na ni rádi vzpomínat nejen pro její veliké pěvecké umění, ale i pro její srdečnost, bezprostřednost a široké moravské srdce," zavzpomínali kolegové z divadla. 

[chooze:article;value:577473]

Ačkoliv se Bobáková narodila ve Zlíně, stálé angažmá získala právě v Českých Budějovicích. "Do Jihočeského divadla přišla v roce 1974. Bezprostředně poté se stala stěžejní osobností dámského operního sólistického ansámblu," popsali zástupci divadla.

Zahrála si v bezmála 90 inscenacích a navždy zanechala stopu zejména v Mozartových dílech. "Jako Královna noci v Mozartově Kouzelné flétně a Rosina v Lazebníkovi sevillském často hostovala na scéně Národního divadla v Praze," pokračovali.

[chooze:article;value:557410]

Její hlas zůstane v paměti spousty diváků. "Sopranistka lyrického oboru se zvonivou koloraturou zaujala hned svou zdejší první rolí Dorotky ve Weinbergerově opeře Švanda dudák. V průběhu let k jejím erbovním rolím přibyly zejména mozartovské úlohy, jako je Královna noci z Kouzelné flétny, Konstanze z Únosu ze serailu, Zuzanka z Figarovy svatby," doplnilo divadlo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.