Humanitární pomoc míří do Pásma Gazy. Je to málo, prohlásil šéf OSN

Uprostřed noci z pátku na sobotu egyptští pracovníci stále nakládali humanitární pomoc, která měla ráno vyrazit do pásma Gazy. Po dlouhém vyjednávání se hranice s Egyptem otevřely a k lidem se dostala pomoc, kterou tak nezbytně potřebovali.

Izrael si pro otevření přechodu dal jako podmínku, že se balíky s pomocí nedostanou do rukou Hamásu. Jak se ale distribuce bude kontrolovat, jasné není. Izrael také upřesnil, že kamiony pojedou pouze na jih pásma.

"Humanitární situace v Gaze je pod kontrolou. Nadále zdůrazňujeme obyvatelům Gazy, aby se v zájmu své bezpečnosti přesunuli na jih. Humanitární pomoc půjde právě tam. Budeme více útočit na základny Hamasu, které jsou na severu," prohlásil mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

[chooze:article;value:526412]

​Jenže to, že je situace opravdu pod kontrolou, zpochybňuje i mezinárodní politická scéna. Podle Světové zdravotnické organizace připadají na jednoho Palestince zhruba tři litry pitné vody na den. "Tato pomoc je záchranou pro trpící. Ale nemůže to být jednorázové. Spojené království nadále prosazuje humanitární přístup do Gazy," uvedl britský ministr zahraničí James Cleverly.

Před 7. říjnem, kdy Hamás zaútočil na Izrael, do Gazy přijíždělo zhruba 500 kamionů s pomocí denně, a podle odhadů OSN na nich bylo závislých více než 1,2 milionu lidí. Izrael také odmítá dodat do pásma palivo, které je potřeba pro chod nemocnic a čerpadel, aby fungovaly dodávky vody.

Distribuce humanitární pomoci se neobešla bez komplikací. V okolí přechodu Rafáh se v sobotu stále ozývaly výbuchy a byl vidět kouř.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.