Hurikán Dalibor Janda doletěl k sedmdesáti letům. Dříve se jmenoval jinak

Třikrát za sebou dokázal Dalibor Janda v letech 1986 – 1988 sesadit konkurenty, včetně Karla Gotta, z trůnu Zlatého slavíka. Mohl za to sympatický vzhled, zastřený hlas ve stylu Roda Stewarta, a především dostatek hudební invence na vlastní hity. Dalibor nikdy nepřebíral zahraniční šlágry a až na malé výjimky si většinu melodií napsal sám.

Výrazný podíl na jeho úspěchu má i textař Jan Krůta. Bývalý vynikající redaktor například Mladého světa nasměroval kariéru Jandy do moderního pojetí pop music, což potvrzoval i doprovodný soubor Prototyp. Jako jedni z prvních totiž oživili sound písní elektronickými bicími.

[chooze:article;value:474262]

Dalibor byl nejdřív Václav

Po příchodu z Hranic na Moravě do Prahy v roce 1977 pracoval tehdy ještě Václav Janda na letišti a zkoušel hrát, kde se dalo. Kapelu mu vedl bývalý baskytarista Olympicu Pavel Petráš a časem dostal Janda angažmá v barech západní Evropy. Prvním šlágrem byl Jahodový koktejl v roce 1983, který nazpíval už s novým jménem Dalibor.

[chooze:gallery;value:30859]

​Nechal si poradit, že jméno Janda je třeba zvýraznit. Využil toho, že byl pokřtěn v kostele právě druhým jménem Dalibor. Takže žádný podvod na příznivce se nekonal. To už vedl Prototyp Míla Veleta, Daliborův celoživotní kolega.

[chooze:article;value:427476]

Zpěv i v seriálech

Ladislav Štaidl a Karel Svoboda si Dalibora vybrali pro interpretaci titulních písní do seriálů Bylo nás šest a Druhý dech. Největší úspěch však měly zpěvákovy skladby. Číslem jedna je Hurikán, v těsném závěsu jsou Žít jako kaskadér, Kde jsi nebo Tisíckrát krásnější. 

První tři LP desky i spousta singlů mizely rychle z pultů. Dalibor Janda nikdy nepřestal skládat, hrát na kytaru, a hlavně zpívat. Před dvěma lety jej sice zradilo srdce, ale záchranáři ho početnému publiku naštěstí dokázali vrátit. Počet koncertů sice omezil, ale radost z jeho muziky cítíme stále.

Dalibor Janda promluvil o zdravotních problémech. Prozradil, co ho trápí (4/2021):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.