Hurikán Idalia zdevastoval jih USA. Vichr zničil i dům floridského guvernéra

Zatopené domy, vyvrácené stromy, poničené silnice. Hurikán Idalia po sobě zanechal značné škody. "Pátrací a záchranné operace pokračují od okamžiku, kdy bouře přešla. Čeká nás spousta práce s odklízením trosek. Ale budeme se všemi spolupracovat, aby se lidé mohli co nejdříve vrátit ke svým životům," řekl floridský guvernér Ron DeSantis.

Stoletý dům spadl i na dům floridského guvernéra. Jeho žena s dětmi byly v té době uvnitř. Podle dostupných informací jsou všichni v pořádku. "Jsem připraven poskytnout jakoukoli pomoc státům, které ji potřebují. Myslím si, že už nikdo nemůže popírat dopad klimatické krize," prohlásil prezident Spojených států Joe Biden.

V nejvíce zasažených státech, tedy Floridě, Georgii a Severní a Jižní Karolíně, probíhají záchranné akce. Lidé se snaží hasičům i záchranářům co nejvíce pomáhat. "Myslím, že tohle město se opravdu sjednotilo. Všichni si tu pomáhají. To jsem nikdy předtím neviděl," sdělil obyvatel města Perry Tyler Ware.

[chooze:article;value:518785]

Řada lidí přišla o střechu nad hlavou, a tak noc museli přečkat v evakuačních centrech. "Byli jsme v domě, když nám zrovna spadla střecha. Spadla na mě, moje děti a na mého vnuka," popsala hrůzné chvíle obyvatelka Perry Bellond Thomasová.

Celkové škody zatím úřady zjišťují. Podle předběžných informací ale hurikán Idalia způsobil menší zkázu, než jakou místní očekávali. I přesto záběry z dronů ukazují katastrofický pohled. "Bude to mít velký dopad na zemědělství v jižní Georgii. Bavlna, kukuřice, sója, arašídy, na co si jen vzpomenete," obává se bývalý správce Federální agentury pro mimořádné události Craig Fugate.

Voda kromě aut a domů strhla i řadu obchodů. Podle úřadů ale nejsou hlášeny žádné oběti. Záchranáři nadále prohledávají zatopené domy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.