Hurikán je před branami Kalifornie, očekávají se katastrofální záplavy

Předpovědi hovoří o největší tropické bouři, jaká zasáhne Kalifornii za posledních 84 let. Místy má napršet tolik, co jindy za celý rok, informovala agentura AP.

Síla hurikánu sice klesla ze 4. stupně na 2. s větrem až 177 kilometrů v hodině, největší vrásky však způsobují hrozící lijáky. "Očekávají se nebezpečné až katastrofální záplavy," citovala agentura Reuters americké Národní středisko pro hurikány.

Ve městech hrozí bleskové záplavy, v pouštních a hornatých oblastech pak i sesuvy půdy. Na pobřeží se očekávají dvanáctimetrové vlny. Hrozí tornáda i rozsáhlé výpadky elektřiny.

[chooze:article;value:472691]

​Pláže na mexickém poloostrově Baja California už byly uzavřené, úřady zrušily všechny veřejné akce. Lijáky zde mají první oběť, jeden člověk se utopil, když jeho auto smetl rozvodněný potok.

Na mezinárodním letišti v kalifornském San Diegu stornovali 200 nedělních a 184 pondělních letů. Zápasy nejvyšší baseballové ligy v Los Angeles se odehrály už v sobotu. Nedělní zápasy fotbalové ligy kluby odložily.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom vyhlásil stav nouze a úředníci vyzvali lidi, aby dokončili své přípravy před sobotním západem slunce. V neděli už by mohlo být pozdě, uvedl podle AP jeden z odborníků.

[chooze:article;value:518375]

​Lidem jsou zdarma k dispozici pytle s pískem, aby zabezpečili svá obydlí. V okrese San Bernardino preventivně evakuovali několik horských obcí. V Los Angeles se snaží dostat bezdomovce do úkrytů. Vyprazdňují se regály v obchodech s potravinami, jak si obyvatelé dělají zásoby.

Správa národních parků USA uzavřela kalifornský národní park Joshua Tree a národní rezervaci Mojave, aby návštěvníci neuvázli v záplavové oblasti. Společnost Space X. odložila start raketoplánu, který má vynést satelit.

Bílý dům uvedl, že prezident Joe Biden byl informován o přijatých opatřeních. "Vyzývám všechny, každého, kdo se nachází v cestě této bouře, aby přijal preventivní opatření a naslouchal pokynům státních a místních úřadů," řekl podle AP Biden.

V Mexiku se připravují na blížící se hurikán. Podívejte se na záběry:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.