Husté sněžení zasáhne Česko, hrozí ledovka. ČHMÚ vydal varování

Česko se v následujících dnech ocitne v sevření bouře Linus. Její náznak přicházející směrem ze západu pocítíme na některých místech republiky už v pátek a v sobotu. Na neděli vydali meteorologové předběžné varování.

"Od západu očekáváme sněžení, které bude přecházet v déšť, zejména od vyšších poloh místy i mrznoucí s tvorbou ledovky. Během dne se bude od západu oteplovat," upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Varování platí pro téměř celou republiku. Týká se Prahy a krajů Středočeského, Jihočeského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého, Zlínského, Moravskoslezského a kraje Vysočina. "Toto je předběžné varování, doporučujeme sledovat upřesňované předpovědi počasí," dodali meteorologové.

Sněhové vločky se mají objevit už v noci na neděli a padat mají až do večera. Podle meteoroložky Dagmar Honsové by sněhová pokrývka mohla způsobit problémy na silnicích. Řidiči by proto měli dbát zvýšené opatrnosti.

[chooze:article;value:529487]

Pro zvýšení bezpečnosti na silnici by si měli nechat na cestu více času a nezapomenout na zimní pneumatiky. V autě je také vhodné mít lopatu a pro jistotu i sněhové řetězy. Nutností je i dostatek paliva, nabitá baterie, funkční chladič a nemrznoucí směs do ostřikovačů.

"Při cestě počítejte i s vlivem větru. Foukat bude čerstvý severozápadní vítr, na Českomoravské vrchovině pak s nárazy kolem 55 kilometrů v hodině. Dopady bouře tak budou cítit hlavně na silnicích," upozornila Honsová.

ČHMÚ zveřejnil mapy znázorňující převažující typ srážek v neděli 19. listopadu po třech hodinách. Zelená barva značí déšť, žlutá mrznoucí srážky, modrá sněžení a fialová déšť se sněhem. Během dne se bude od západu postupně oteplovat a srážek bude ubývat. Mapy jsou tak časově od půlnoci do 15. hodiny.

Evropu na začátku měsíce bičovala i bouře Ciarán:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.