Moderní bydlení

Hvězda tiktoku podlehla vzácné rakovině. Bylo jí 27 let

Mladá influencerka byla o svém boji po celou dobu otevřená. "Ztratila jsem spoustu sil radiací," postěžovala si v září na sociálních sítích. "Je pro mě náročné se zvednout a přinutit se hýbat se," dodala. Od diagnostikování nádoru byla na přísné dietě a trpěla nechutenstvím. Pomáhaly jí prý procházky a soustředění se na drobné radosti. Její úmrtí oznámila rodina skrze jeden z pohřebních ústavů v rodném státě Maryland.

Yaffeová se posledních sedm let léčila s tzv. fibrolamelárním hepatocelulárním karcinomem, vzácnou formou zhoubného nádoru, který v Česku postihne podle České onkologické společnosti každoročně osm ze sta tisíc obyvatel. Influencerka původně šla k doktorovi s podezřením na intoleranci na lepek, místo toho jí ale na játrech našli 20centimetrový nádor. Ačkoliv jí byl z těla odstraněn, za pár měsíců se vrátil nejen zpět do jater, ale i do plic. Ty jí v únoru začaly krvácet, což měl podle Yaffeové způsobit tlak nádoru na srdce.

[chooze:article;value:578657]

I přes nadějně vypadající výsledky vyšetření ji v červnu doktoři poslali na protonovou terapii. Po zotavení se v domě rodičů v Baltimoru se vrátila k sestře do New Yorku, kam se před rokem přestěhovala z Los Angeles.

U fibrolamelárního hepatocelulárního karcinomu je důležitá včasná a důsledná léčba, bez ní je totiž životní prognóza v průměru 6–9 měsíců. Problematická je i transplantace, kterou leze nabídnout jen včasně diagnostikovaným pacientům. Od roku 1983 jich bylo v Česku provedeno pouze 16, nemocných ale bylo řádově více.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.