Hvězdy o zákazu bití dětí: Tresty musí být kreativní, říká Pokáč. Adamovská se bojí horšího

[chooze:gallery;value:33669]

​Názory na výchovu dětí se v každé rodině liší, Českem v současné době rezonuje téma jejich fyzických trestů. Ministerstvo spravedlnosti chce v rámci novely občanského zákoníku zakázat jakékoliv tělesné trestání ratolestí. Na tom, jestli se jedná o dobrý krok, se neshodnou ani české celebrity.

Písničkář Jan Pokorný alias Pokáč, který má dvě děti, s tímto návrhem souhlasí. "Za mě rozhodně fyzické tresty ne. Když k tomu někdo musí sáhnout, tak už je to v tu chvíli jeho chyba. Vždycky jde najít jiná, účinnější cesta," dodal Pokáč.

[chooze:article;value:527024]

Fyzické tresty prý mohou napáchat víc škody než užitku. "Násilí plodí další násilí. Myslím si, že vždycky se dá problém řešit jinak a rodič by měl volit nějakou kreativnější cestu, ze které si dítě odnese víc než to, že z něj má strach," vysvětlil.

K dětem bychom se měli chovat jako k lidem, říká Arichteva

S ním souhlasí i herečka Veronika Arichteva. "Myslím si, že to je stoprocentně správně. Dokážu pochopit, když rodiči rupnou nervy a občas mu ujede nějaký pohlavek, ale ne to, že někdo bere fyzické trestání dětí jako výchovný prostředek. To je strašně špatně a myslím si, že je skvělé, kdyby se to uzákonilo. Bylo by fajn k dětem přistupovat jako k lidem, ne jako k věcem," reagovala herečka, která má s manželem tříletého syna.

Podle ní by se rodiče měli vcítit do pozice dětí. "Nám by se taky nelíbilo, kdyby se nám něco nepovedlo v práci nebo kdybychom se pohádali s partnerem a on by nám jednu fláknul, abychom to příště neudělali. U dětí je to úplně stejné. Dá se je vychovávat jinak, než že se nás budou bát," dodala Arichteva.

[chooze:article;value:438823]

S jejím názorem souzní i moderátorka Dana Morávková. Sama by se k tělesným trestům nikdy neuchýlila. "Já bych děti nemlátila, myslím si totiž, že je lepší jim to stokrát vysvětlit," svěřila se herečka z Ordinace, která má již dospělého syna.

Děti musí rodiče respektovat, reaguje Krampol

Ani herec Jiří Krampol by potomky fyzicky netrestal. "Já mám na to svůj názor. V životě jsem od rodiče nedostal pohlavek," pochlubil se komik. Podle něj je však nutné, aby děti rodiče poslouchaly a měly k nim respekt.

"Když kluk zlobí a táta ho seřeže, s tím samozřejmě nesouhlasím. Ale taková ta přehnaná benevolence, že si dítě dělá, co chce, a jeho rodiče mu nic neřeknou, to taky není správně, nějaký trest by měl být. Mlácení dětí ale neschvaluju, měly by ale mít respekt k rodičům," upozornil Krampol.

[chooze:article;value:527446]

​Horší je psychické týrání dětí, varuje Adamovská

Podle herečky Zlaty Adamovské jsou někdy fyzické tresty menším zlem. "Víte, v tom tělesném trestání je skryto strašně moc věcí. Když dám dítěti na zadek v případě, že potřetí neposlechne, tak bych řekla, že to může být i výchovné. Ale trestat dítě fyzicky je možná někdy lepší než ho trestat psychicky," ozřejmila herečka.

Novela by se podle ní měla soustředit i na toto téma. "Ať do zákona ukotví i psychické týrání, způsobuje někdy něco mnohem horšího než jedna rána vařečkou. Jenže to je už hrozně těžko dokazatelné," vysvětlila Adamovská.

Fyzické tresty musí být přiměřené, tvrdí Heidi Janků

Podle Heidi Janků je někdy pár výchovných ran v pořádku. "Doma by se dítě občas fyzickými tresty vychovávat mohlo, ale opravdu adekvátními. Když zlobí, může dostat trochu přes zadek. Myslím si, že to je v pořádku, když si to zaslouží," reagovala zpěvačka.

[chooze:article;value:507100]

Rodiče by však měli vždy myslet na míru. "Musí to být přiměřené! Opravdu se to dítě nesmí zmlátit, to snad lidem velí jejich selský rozum. Ale každé dítě je jiné, některé jsou citlivější a ty fyzické tresty mohou snášet hůř, ale to by mělo být na posouzení rodičů," dodala Heidi Janků.

Trauma z pár ran vařečkou nemáme, shodují se hvězdy

Ani české celebrity se pár ranám od rodičů nevyhnuly, na tuto "tvrdší" výchovu vzpomínají spíše s úsměvem. "Mě celkem nebylo za co trestat, ale když jsem byla hubatá, tak maminka mě přes tu pusinku hezky plácla a řekla, že vyženeme ošklivá slovíčka z pusinky ven, a byl klid. Rozhodně na to nevzpomínám nějak traumaticky, protože mně to pak všechno rodiče vynahradili svojí láskou a péčí," svěřila se Adamovská.

[chooze:article;value:513820]

"Já jsem taky na zadek dostávala, a že by mě to poznamenalo, to opravdu ne. Popravdě, já jsem měla radši fyzický trest než dlouhé vysvětlování, co můžu a co nemůžu," zavzpomínala zpěvačka Heidi Janků.

I Veronika Arichteva styl výchovy svých rodičů chápe. "My jsme byli v devadesátkách vychovávaní klasickou autoritativní výchovou, protože se o tom ještě moc nevědělo. Teď je ale spousta studií, že tělesné tresty a mlácení dětí opravdu nepřispívá dobrému vývoji mozku. Dneska už se to ví, takže je pro mě zarážející, že i tak je spousta rodin, co to opomíjí," dodala herečka.

Nejen rozvody. Vláda chystá zákaz bití dětí. Podívejte se na video (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.