Hvězdy o zdražování: Je to peklo, říká Patrasová. Podle Hámy míříme ke dnu

[chooze:gallery;value:32927]

Zdražování potravin sužuje Čechy už několik měsíců. Podle dat z nedávno publikované Zelené zprávy Ministerstva zemědělství ceny zemědělských výrobců vzrostly oproti roku 2021 dokonce o 31,5 procenta. Nepříjemné zvyšování cen pociťují na vlastní kůži i české celebrity. Ty se shodují na tom, že se zdražování dotklo asi každého v zemi.

Velký problém s ním má například herečka Dáda Patrasová. "Pociťujeme zdražování, je to peklo. Nakupovací návyky ale prakticky neměníme. Já toho moc nenakupuju, to je takový můj první návyk, všechno ostatní řeším operativně. Nekupuju ani pořád stejné značky potravin, ale to, co zrovna mají. S manželem se v nákupech střídáme podle toho, kdo má zrovna čas," osvětlila zpěvačka.

[chooze:article;value:507100]

Zatím nejsme na dně, říká Háma

Podle moderátora Aleše Hámy vyšší ceny jídla ovlivňují všechny. "Asi neexistuje člověk, kterého by se to nedotklo. Mám pocit, že je to úplně každý. Bohužel jde o celosvětový ekonomický trend a musíme to vydržet," svěřil se Háma. 

Má však strach, že zdražování bude ještě chvíli pokračovat. "Samozřejmě se to zlepší, po krizi přichází vždy zlepšení, vždycky bude líp. Akorát je třeba se odrazit ze dna, tam ale ještě nejsme. Myslím, že se to ještě bude chvíli zhoršovat a až pak bude následovat zlepšení," ozřejmil moderátor.

[chooze:article;value:515707]

Dejdarovi vadí špatná kvalita potravin v Česku

I herec Martin Dejdar vidí v růstu cen potravin problém. "Já si myslím, že to pociťuje asi každý, kdo chodí nakupovat. U nás nakupuje hlavně manželka, ale na mě to samozřejmě doléhá tak, že musím připlácet, takže já si myslím, že růst potravin dopadá opravdu na každého. Člověk si začne vybírat, co opravdu musí jíst a co nemusí, ale u nás k radikálním změnám zatím nedocházelo," připustil Dejdar.

Vadí mu ale hlavně špatná úroveň kvality jídla v Česku. "Myslím si ale, že jelikož jsme součástí Evropské unie, měli bychom mít ceny a kvalitu stejnou jako jinde, a ne vyšší ceny a horší kvalitu, takže tohle by se mělo v první řadě srovnat. Z Prahy se mi ale rozhodně nevyplatí jet nakupovat do Německa nebo do Polska, alespoň zatím," dodal herec.

[chooze:article;value:505280]

Nedá se nic dělat, přiznává Hrušínská

Problém s vyššími cenami jídla pociťuje i dvojnásobná maminka Kristýna Hrušínská. "Ježkovy oči, jako zdražilo se, ale když je potřeba něco koupit, tak to prostě koupím," reagovala herečka z Ulice, které se nedávno narodil druhý syn.

Za to Petra Černocká problém s cenami jídla zatím moc neměla. "Ani se mě to moc nedotklo, protože já žiju tak nějak rozumně a skromně. Teď si zrovna dělám cuketu, kterou jsem si sama vypěstovala na zahrádce. Všimla jsem si v jednu dobu, že byla vysoko cena másla. Jinak se snažím kupovat to levnější, to je všechno. Ale že by mi to mělo dělat finanční problém, to v žádném případě," přiznala představitelka Saxány.

Potraviny díky úrodě zlevnily. Mnoho dalšího však zdražilo, říká analytik (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.