Hvězdy zavzpomínaly na rozpad Česka a Slovenska. Bylo mi to líto, tvrdí zpěvačka

Legendární zpěvačka Helena Vondráčková začala svou kariéru v 60. letech minulého století. Zpívala i hrála ve filmech. A zůstala populární v Česku a na Slovensku i po rozpadu společného státu.

"Bylo mi to líto. Musím přiznat vzhledem k tomu, že mnoho let jsem tam vystupovala a mám tam velkou spoustu přátel, tak jsem si nedovedla představit, že teď pojedu někam do ciziny," popsala Vondráčková.

[chooze:article;value:482019]

Rozdělení dvou států mají dodnes v paměti i mladší ročníky. Modelka Andrea Verešová v roce 1999 vyhrála soutěž Miss Slovensko, od mládí ale žije v Česku. "Já mám pocit, že se pro nás stále nic nezměnilo. Já mám Čechy ráda, na Slovensko jsem hrdá jako Slovenka. Ale v Česku jsem už doma," vysvětlila Verešová.

Slovenská herečka Hana Gregorová se zamilovala do oblíbeného herce Radka Brzobohatého, se kterým tvořili jeden z nejstabilnějších manželských párů showbyznysu. A také se stěhovala do Česka. Bylo to v 80. letech. "Seděli jsme doma s Radkem jako opaření. Věděli jsme, že se to stane, že to musí přijít. Ale vlastně jsme byli oba Čechoslováci," řekla Gregorová.

Zpěvák a muzikálový herec Peter Pecha je sice ze Slovenska, do Čech to ale měl jen pár kilometrů. Rozdělení státu vnímal očima dítěte. "Táta je z dvojčat a jeden celník se znal s tátovým bráchou. A my vždycky, když jsme jezdili na nákupy do Hodonína nebo do Břeclavi, tak jsme přijeli na hranice a ten celník jak viděl taťku, tak řekl: ˈAhoj. Dobře. Jeďte, jeďte.ˈ A teď jsme jeli dál a já říkal taťkovi, jestli ho zná. A on, že ne, že zná asi bráchu. Takže to bylo takové vtipné, měli jsme protekci na hranicích," popsal Pecha.

Košický rodák a operní pěvec Štefan Margita začal v 80. letech zpívat i v Česku, kde také potkal svou životní lásku zpěvačku Hanu Zagorovou. "Pamatuji si, jak jsem se prokazoval, když jsem letěl na Slovensko, cestovním pasem. Takže byla to taková divná záležitost," uvedl Margita.

[chooze:article;value:482115]

Na hraniční kontroly vzpomíná i herečka Michaela Badinková, kterou diváci znají z Ordinace v růžové zahradě 2. Jejím rodným městem jsou slovenské Malacky. "Zvláštní byla ta cizinecká policie. Že jsem byla cizinec a bylo jedno, jestli jsem byla ze Slovenska, nebo z ciziny. A to občas na úřadech bylo o nervy," zavzpomínala Badinková.

Rozdělení republiky se promítlo i do tvorby slovenského zpěváka Miroslava Žbirky. Ten sice pocházel z Bratislavy, velkou část života ale prožil po boku své manželky Kateřiny v Praze. "Když jsme zjistili, že je rozhodnuto o tom, že se rozdělí Československo bez toho, aniž by bylo nějaké referendum, tak můj muž dokonce napsal protest song," sdělila Kateřina.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.