Hydrologický Silvestr je tady. Česko na podzim trápí rozsáhlé sucho

Každá srážková epizoda je dobrá, neboť se v Česku se kvůli suchému meteorologickému podzimu opět prohlubuje sucho, a to na všech frontách.

Jde o mírné půdní sucho, kterému nevěnujeme tolik pozornosti, protože už končí vegetační období, ale také hydrologické povrchových vod. V porovnání s říjnovými normály jsou průtoky podprůměrné nebo výrazně podprůměrné.

[chooze:article;value:527503]

Dále sucho podzemních vod, kdy byla jejich hladina mírně podnormální. Přitom po zimě bylo letos vody v krajině dost, pak přišlo srážkově chudé období na přelomu května a června a nastalo bleskové sucho.

​Jak letošní počasí ovlivnilo úrodu ovocnářů? A poznáme letošní prodloužení vegetačního období až o tři týdny v důsledku teplotně nadprůměrného a na sluneční paprsky bohatému podzimu na chuti jablek? I na to nám odpoví pěstitel jablek Robert Vyšata na TN Live od 13 hodin. 

Mizí voda na Zemi?

Zanedbatelné množství vodní páry uniká sice do vesmíru, ale z dlouhodobého hlediska je vody na Zemi stále stejně. Mění se pouze její rozložení z pohledu geografického a složek koloběhu vody, tedy množství vody v atmosféře, podzemních vodách, v půdě, v ledovcích, ve vodních tocích a v moři.

V současné době je daleko více vody v atmosféře, než tomu bylo v době ledové. Je to dáno faktem, že teplejší vzduch pojme více vodní páry.

Podzimní prázdniny budou ve znamení hezkého počasí, pršet má hlavně na horách (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.