Hygiena má ukončit kontroly restaurací. Ministerstvo chce měnit pravomoce

Pohled do kuchyně jedné z kontrolovaných restaurací. U mrazáku je nepořádek na zemi i kolem lednice a v nechutném stavu je také sporák. Tam se vařilo jídlo pro zákazníky. "Švábi, trus, hmyz, maso, které se válí po zemi, prošlé potraviny i tři měsíce, ze kterých se pak vytváří pokrmy. Stěny oprýskané. Netekla teplá voda," přiblížil zaměstnanec hygienické kontroly, který si nepřál být jmenovaný.

Tohle všechno lze podle zaměstnanců hygieny v Ústí nad Labem nalézt v některých restauracích. Na kontroly vyrážejí prakticky každý den. Za týden projdou i šest provozoven.

Celorepublikově to jsou stovky kontrol každý den. Jenže od července mají skončit. Ministerstvo zdravotnictví chce kontroly nechat výlučně na potravinářské inspekci. "Tak, abychom zjednodušili kontroly v terénu. Primárně nám jde o rozdělení kompetencí a i my potřebujeme optimalizovat tu strukturu tak, abychom neduplikovali činnost státních orgánů," objasnil náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

[chooze:article;value:542197]

​Státní zemědělská a potravinářská inspekce dělá podobné kontroly, především ale prodejen potravin. Restauracemi se dosud zabývala jen okrajově. Zatím není jasné, jestli bude mít inspekce dostatek personálu, aby dokázala kontroly hygieny zastoupit. Vedení inspekce se ke změně prozatím nechce vyjadřovat.

Hygienici se bojí o práci, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se několikrát nechal slyšet, že se mu zdají jejich počty vysoké. "Pokud tohle skončí, Státní zemědělská a potravinářská inspekce nemá takové kapacity, aby prováděla tak častý dozor, jako to bylo u hygienických stanic," okomentoval zaměstnanec hygieny.

"Dovoluji si tvrdit, že dneska už jsme na poměrně vysoké úrovni, ty předpisy jsou tady poměrně přísné a málokdo si dovolí je porušovat," řekl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

"Problém je u těch cizojazyčných restaurací, který nerozumí ani českému jazyku, mají jiné hygienické návyky. Asijská bistra, kebaby," vyjmenoval zaměstnanec hygieny. Změnu musí ještě definitivně schválit Parlament.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.