Hygiena varuje před nebezpečnými e-cigaretami. Obsahují příliš nikotinu

[chooze:gallery;value:32867]

Pražská hygienická stanice varovala na webu před jednorázovými elektronickými cigaretami. Jedná se o typ JOOKTM3000 GRAPE ICE. Číslo šarže je DL 3FL4. Zboží bylo vyrobeno 23. 8. 2022.

Hygienici upozorňují na vysoký obsah nikotinu a nadlimitní objem náplně. Ten je 10 mililitrů, přičemž koncentrace nikotinu činí 30 miligramů na mililitr. Tím se přitom sám výrobce netají a je to uvedeno i na obalu.

[chooze:article;value:517655]

Maximální povolený limit pro objem náplně je přitom v jednorázových elektronických cigaretách dva mililitry, obsah nikotinu zase 20 miligramů na mililitr. "Celkový deklarovaný obsah nikotinu v jednom výrobku je 300 miligramů, to je cca 7,5krát vyšší hodnota než toxická dávka, při které se u uživatele mohou projevit vážné zdravotní potíže v důsledku intoxikace po použití elektronické cigarety," uvádí hygienici.

Riziko navíc podle odborníků představuje také poškození obalu náplně. Požít ho totiž mohou děti i zvířata. Navíc se takto koncentrovaný nikotin může vstřebat i kůží. Látka pak může být v dostatečně velkých dávkách dokonce smrtelná.

Experti navíc objevili také další typy, které mají stejné parametry. Liší se pouze příchutě. Jedná se o typ JOOKTM3000 MANGO, JOOKTM3000 MUNG BEAN ICE, JOOKTM3000 GUAVA, JOOKTM3000 PEACH a JOOKTM3000 PINEAPPLE CHERRY ICE.

Podle hygieniků jsou navíc problémem také chybějící informace o uchovávání výrobku mimo dosah dětí, složkách obsažených v náplni a množství nikotinu v dávce/potažení. Součástí balení není ani informační příbalový leták a informace nejsou uvedeny v češtině.

Čeští kuřáci vykouří za den i přes 20 cigaret. Více se dozvíte v následující reportáži (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.