Hygiena zavřela tři chorvatské pláže. Prudký déšť vyplavil na břeh výkaly

Nepěkný pohled čekal na návštěvníky tří chorvatských pláží. Pobřeží bylo zanesené lidskými fekáliemi i dalším odpadem. Konkrétně byly takto zašpiněné pláže Zagori-západ, Zagori-východ a Bribirska poblíž oblíbeného cíle turistů v Novalje na ostrově Pag.

Situace byla natolik otřesná, že chorvatská hygiena všechny tři pláže uzavřela. Kromě fekálií hygienici zjistili také přítomnost enterokoků, tedy bakterií způsobujících infekce močových cest, anebo bakterií Escherichia coli, které stojí za řadou trávicích onemocnění.

[chooze:article;value:508403]

Důvodem odporného znečištění pláží jsou údajně nedávné silné deště. "Kvůli silnému dešti ve velmi krátké době do kanálů stekl s vodou i štěrk a další materiály, které ucpaly kanalizaci. Musel tak být použit krizový odtok, který odvedl vodu z kanalizace a s ní i výkaly do moře za vlnolamem," řekl agentuře Danas ředitel vodárenské firmy VIO Igor Uremović.

Hygienici pracují na vyčištění všech tří pláží. Testy kvality vody z minulého pátku ukázaly uspokojivé výsledky, voda ale musí být otestována několikrát, než bude možné pláž znovu otevřít.

V úterý tak provedou další testy, jejichž výsledky zveřejní až ve čtvrtek. "Pokud budou výsledky opět uspokojivé na všech třech plážích, budeme moci odstranit cedule zakazující koupání," řekla podle portálu Novi List ředitelka oddělení pro sanitární mikrobiologii a environmentální biologii v Okresním institutu Darija Vukić Lukićová.

Chorvatsko připravuje radikální zákon. Chce omezit počet turistů (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.