Hygienici budou na táborech dělat výživové poradce. Buřty jim nevadí

Více zdravých a čerstvých potravin. To je vize hlavní hygieničky, která celorepublikovou akci nařídila. "Minimum sladkých pokrmů i sušenek, nějakých polotovarů, konzerv, chipsy, colové nápoje, ty nechceme. Buřt k táboru jistě patří, takže s buřtem nemáme žádný problém," sdělila ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Kateřina Hochmalová. "Budeme posuzovat jídelníček na druhý, třetí a čtvrtý den," dodala mluvčí libereckých hygieniků Zuzana Balašová.

Data budou hygienici sbírat po celém Česku a poslouží k analýze a zjednodušení sestavování jídelníčku v dalších letech. Vedoucí táborů budou od hygieniků dostávat i publikaci, která by jim s přípravou jídelníčku pro děti měla pomoci. 

V té najdou různé pyramidy běžných i bezmasých jídelníčků včetně těch nesprávných. Tábory už mají jídelníčky pro letošek připravené anebo je právě dokončují. "Těšíme se. Zajímá nás to, protože skladbu jídelníčku jsme si dělali sami," řekl vedoucí skautského tábora Mustang Roland Kusebauch.

[chooze:article;value:509194]

Organizátoři táborů se v tomto případě nemusejí obávat žádných pokut. "Závěrem by měla být doporučení, jak ozdravit jídelníček," vysvětlila Hochmalová.

Například k snídani by mohla být ovesná kaše s karamelizovanými banány, ke svačině vícezrnné pečivo a ovoce, k obědu hráškový krém a po něm tortilla plněná cizrnovou kaší a zeleninou, k další svačině jablečný závin a na večeři klidně hovězí hamburger s jogurtovým dipem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.