Hygienici zpřísní kontroly přírodních koupališť. Provádět je budou jednou týdně

Voda ve většině přírodních koupališť kontrolou hygieniků prošla, přestože v Česku v posledních dnech panovala vedra a vysoké teploty se podílejí na tvorbě sinic.

Naprosto nevhodná voda pro koupání je v tuto chvíli na Orlické přehradě, kde hygienici naměřili vysoké hodnoty sinic. Většina lidí se tam ale i navzdory výsledkům hygienických měření v Orlíku i nadále koupe.

[chooze:article;value:562507]

​Podobná situace panuje také v přírodním koupališti v Sedlici na Pelhřimovsku. Koupání tam hygienici vyloženě nedoporučují. Upozorňují, že po vykoupání v rizikových vodách hrozí onemocnění cerkáriovou dermatitidou. Toto parazitní onemocnění se podle lékařů u člověka projevuje tvorbou skvrn, puchýřů nebo zarudnutím kůže doprovázeným intenzivním svěděním.

Voda nevhodná ke koupání může vyvolat i střevní potíže, nebo dokonce při napití takovéto vody i poškození jater. Obecně ale platí, že by se lidé měli po návštěvě přírodních koupališť osprchovat. Podrobnější informace z měření hygieniků mohou zájemci najít na stránkách jednotlivých hygienických stanic, anebo na webu koupacivody.cz, kde si mohou snadno vyhledat, jak si na tom stojí vodní plochy v jednotlivých regionech.

Hygienici kontrolují kvalitu vody v letní sezóně častěji, a to většinou jednou týdně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.