Hypochondrií v Česku trpí tisíce lidí. Podle vědců paradoxně umírají dříve

Takzvaní hypochodři bývají terčem posměchu, přitom ale trpí. Hypochondrie je totiž duševní porucha a projevuje se nadměrnými obavami o vlastní zdraví. "Nejen že se tím člověk zabývá v duchu nebo v diskuzi s druhými, ale že má trvalý pocit tísně a že to narušuje jeho běžný život," vysvětluje klinický psycholog z Národního ústavu duševního zdraví Marek Preiss. 

Ani přehnaná starost o zdraví a časté návštěvy lékařů ale nevedou k delšímu životu. Podle nejnovější švédské studie je to právě naopak. "Je to trochu paradoxní zjištění, že? Tolik se obávají nemocí a smrti, ale stejně je nakonec u nich riziko úmrtí vyšší," podotýká autor studie z Karolinska Institutet ve Stockholmu David Mataix-Cols. 

[chooze:article;value:521485]

​Tito lidé umírají v průměru ve věku 70 let, tedy o pět let dříve než běžná populace. Podle studie je častěji postihuje onemocnění srdce, krve a chorob dýchacího systému. Čtyřikrát častěji to bylo i v důsledku sebevraždy. Podle odborníků je proto důležité, aby lidé s podezřením na toto psychické onemocnění včas vyhledali odborníka a začali úzkost léčit. 

"Ukazuje se, že člověk, který je v psychické pohodě, má výrazně lepší imunitu než člověk, který je v obavách, který má fobii z chorob," doplňuje lékař Cyril Mucha. Potvrzují to i psychologové. "Dlouhodobá a výrazná úzkost může souviset se zdravotním stavem," říká klinický psycholog Marek Preiss. V Česku trpí hypochondrií kolem tří procent populace, určité sklony k ní má pak dalších 7 %. Častěji jsou to ženy.  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.