Hypotéky jdou na dračku. Nemovitosti zdraží i více než o desetinu, říká expert

Zvýšený zájem o hypotéky připisuje Jahoda hlavně poklesu úrokových sazeb na trhu. "Úrokové sazby se dneska pohybují těsně nad 5 %. Česká bankovní asociace uvádí průměrnou sazbu hypotéky v poslední době 5,1 %. Ty sazby klesají za poslední rok o asi jeden procentní bod. Ten růst je vlastně úzce navázán na pokles úrokových sazeb, které stanovuje Česká národní banka," přiblížil Jahoda.

Podle Jahody to ale ještě není dno, má za to, že sazby mají ještě prostor klesat. "To, co indikuje Česká národní banka na příštích 12 měsíců, je pokles úrokových sazeb asi o 1,2 procentního bodu. To znamená, že se očekává, že tento pokles v této podobné výši se pravděpodobně promítne i do cen hypotéčních úvěrů v horizontu příštích 12 měsíců," dodal Jahoda. Sazby hypoték by se tak mohly dostat pod čtyři procenta.

V rozhovoru padla také otázka na to, zda může počet hypoték ovlivnit cenu nemovitostí. Tak to ale podle Jahody nefunguje: "Musíme se dívat, jaká je vlastně koupěschopná poptávka (koupěschopná poptávka určuje ochotu kupujícího nakupovat za určitou cenu, pozn. red.) domácností, a v okamžiku, kdy ta jejich schopnost splácet půjde nahoru, tak samozřejmě oni budou ochotní splácet více. Když k tomuto trendu dojde, tak samozřejmě půjdou nahoru i ceny nemovitostí." Nejde tedy o počet žádostí o hypotéky, ale jak vysokou hypotéku jsou ochotní lidé splácet.

[chooze:article;value:539963]

Růst cen nemovitostí se ale podle něj očekávat dá. "Pokud bych předpokládal, že dojde k poklesu úrokových sazeb o 1,2 procentního bodu v horizontu příštích 12 měsíců, tak při průměrné výši hypotéky, která je dneska na trhu sjednávána, a při standardní ceně, za kterou je sjednávána, tak pokud bychom vycházeli z předpokladu, že domácnost má nějakou koupěschopnou poptávku, která se nezmění, tak by to znamenalo, že ta cena nemovitosti může vzrůst v horizontu 12 měsíců asi o 13 procent," přiblížil Jahoda.

Podle Jahody pokud tedy někdo zvažuje pořízení nemovitosti na hypotéku, tak je lepší neotálet, protože za rok by si člověk mohl výrazně připlatit.

Co se týče délky fixace splátek, Jahoda říká, že není úplně jednoznačné, zda zvolit tříletou či pětiletou variantu. "V okamžiku, kdy můžeme očekávat pokles úrokových sazeb, tak je asi lepší mít kratší fixaci, to znamená na tři roky. Podle toho, co říká Česká národní banka, tak v horizontu příštích tří let bychom měli mít úrokové sazby výrazně nižší, než je máme dneska, což by se mohlo tomu klientovi za tři roky promítnout do toho, že se mu ta hypotéka zlevní," popsal první variantu.

"Když se vezme fixace na pět let, máte zase delší jistotu, ale v horizontu pěti let se hůře předikuje, kam se úrokové sazby vyvinou, a bude po nějakou delší dobu splácet tu zvýšenou splátku," řekl ke druhé možnosti. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.