I květiny na korunovaci mají svou symboliku. Některé se pojí s Alžbětou II.

Druhého června 1953 se tehdy 27letá princezna Elizabeth na korunovační ceremonii ve Westminsterském opatství oficiálně stala britskou panovnicí Alžbětou II. Už v sobotu se bude tento historický okamžik opakovat. Tentokrát to ale bude Alžbětin syn, kterému arcibiskup z Canterbury položí na hlavu korunu britských králů.

Den před korunovací se ve Westminsterském opatství dolaďují už jen detaily, včetně květinové výzdoby. Pestrobarevné květiny pocházejí symbolicky ze čtyř zemí, které tvoří Spojené království, tedy z Anglie, Walesu, Skotska a Severního Irska.

"Z historického hlediska mě nejvíce dojímá to, že jsme použili větve z buků, které nechala vysadit královna a její manžel vévoda z Edinburghu," dodává ke květinové výzdobě její designér Shane Connolly.  

[chooze:article;value:503119]

Nový háv získávají i londýnské ulice. Jeden z nejluxusnějších londýnských hotelů Dorchester se při příležitosti korunovace nového britského krále zahalil do modré látky, na níž je vyobrazena královská koruna. Jedná se prakticky o přesnou kopii výzdoby, kterou vedení hotelu zvolilo během Alžbětiny korunovace v roce 1953.

Do Londýna už od čtvrtečního večera přijíždějí mnozí významní hosté. Mezi nimi i japonský korunní princ Fumihito s manželkou nebo první dáma Ukrajiny Olena Zelenská.

I proto je už od pátku okolí Westminsterského opatství takřka uzavřené. V době korunovace to pak bude pravděpodobně nejhlídanější místo na celém světě. Smět tam budou moci jen hosté, bezpečnostní složky a akreditovaní novináři.

Slavnostní ceremoniál korunovace nového britského panovníka budete moci v sobotu sledovat od 7:55 ve speciálním vysílání Víkendové Snídaně a pak živě v komentovaném vysílání na televizi Nova, TN Live a na Voyo. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.