I propíchnuté oko lze zachránit. Dříve ho sešívali pomocí vlasů, říká lékařka

Přísloví "lepší než drátem do oka" je v ordinaci doktorky Marešové poměrně často užívané. Setkává se totiž s pacienty, kteří si takto zranění opravdu přivodí. "Oko může být buď podrápané, poškrábané, nebo může být dokonce i propíchnuté," uvádí Marešová.

Naštěstí se v dnešní době už tento problém dá dobře vyřešit, a to tak dobře, že pacient může na takto zraněné oko i dobře vidět. "Oko si můžeme představit jako nějaký třeba fotbalový míč, který má nějaký obal a má nějaký obsah. Pokud poškodí jenom povrch toho oka, rohovku, tak to dokážeme zašít a když se to potom pěkně zahojí, což v mnoha případech ano, tak ten pacient skoro ani nepozná, že po takovém závažném úrazu je," popisuje Marešová.

[chooze:article;value:560721]

Aktuálně se k zašívání oka používají speciální nitě. Dříve tomu ale bylo jinak. Používaly se například vlasy. "To si nedovedu představit. Šití, které máme teď, je geniální," přiznává oftalmoložka. Zároveň dodává, že se nyní i lépe provádí například operace sítnice či odstranění zeleného zákalu.

Některé nemoci oka dokáže Marešová poznat i na první pohled. "Samozřejmě, když člověk šilhá, tak to pozná i laik, že to oko se někam uchyluje. Ale například, když je pacient po operaci šedého zákalu a má implantovanou umělou čočku, tak ona trošku dělá odlesky v zornici v tom, co vidíme v oku, jako jakousi černou zónu uprostřed," uvádí.

A na co si podle Marešové ve vztahu k očím dávat největší pozor? "Hlavní rizikový faktor je kouření a ultrafialové záření. Je dobré si brát během slunečného počasí kšiltovku a tmavé brýle. Také je fajn dodržovat zdravou životosprávu, jelikož oko je hodně o cévním zásobení," doporučila.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.