Moderní bydlení

Ideálně dvě děti, rozvody v nefunkčních rodinách jsou v pořádku, míní Češi

[chooze:gallery;value:36551]

Téměř tři čtvrtiny Čechů si myslí, že ideální počet dětí v rodině jsou dvě. Zjistil to výzkum CVVM, který se zaměřoval na postoje k partnerství, manželství a rodičovství. Rodinu s více potomky pak preferuje necelá čtvrtina oslovených a necelé desetině se nejvíce zamlouvají rodiny s jedním dítětem.

Rozpolcení jsou lidé v tom, kolik by mělo být otci při narození prvního dítěte. Podle 46 % z nich by ho měl mít před třicítkou, podle 50 % až po ní. Čtyři procenta dotázaných považují za ideální věk 18–23 let. "Vůbec nejčastěji zmiňovaný věk byl právě 30 let, ten za ideální označila více než třetina (34 %) všech dotázaných. Věk 40 let a více za optimální považovalo už jen pouhé 1 % respondentů," uvedli výzkumníci.

Výrazně se ale výsledky liší u žen. "Názor, že žena by se měla stát matkou do 29 let věku, vyslovily více než čtyři pětiny (83 %) dotázaných, z toho pětina (20 %) dotázaných uvedla, že ideální věk ženy pro narození prvního dítěte je méně než 24 let, a 63 % za ideál označilo věk 25 až 29 let," pokračovalo CVVM. Obecně lze říct, že za posledních 20 let lidé tíhnou spíše k rodičovství ve vyšším věku.

[chooze:article;value:562051]

Rozvody nefunkčních rodin jsou přijatelné, manželství netřeba

Více než čtyři pětiny české veřejnosti vyjadřují souhlas s přijatelností rozvodu, když je rodina nefunkční. Pouze tři procenta se staví proti tomuto názoru a desetina respondentů zaujala neutrální postoj.

Velká část lidí taky souhlasí se soužitím lidí, kteří se spolu neplánují vzít. "Více než tři pětiny (63 %) veřejnosti si nemyslí, že je nutné, aby měli rodiče žijící společně se svými dětmi uzavřené manželství, proti tomuto výroku se vymezila pětina (20 %) lidí," píše se ve zprávě k výzkumu.

Názor, že jeden rodič může vychovat dítě stejně dobře jako oba rodiče společně, podpořila téměř polovina oslovených. Proti je necelá třetina respondentů. Stejné rozložení souhlasných a nesouhlasných výroků výzkumníci zaznamenali i v případě tvrzení, že pár stejného pohlaví může vychovávat děti stejně dobře jako pár muže a ženy.

[chooze:article;value:561645]

Rozdílnost názorů panuje i v otázce manželství stejnopohlavních párů, převažuje ale ten pozitivní. "Pro umožnění vstupu do manželství osobám stejného pohlaví je téměř polovina dotázaných (48 %), proti tomuto kroku se vyslovila více než třetina (35 %)," zjistil výzkum.

Výzkum probíhal od 15. března do 2. června a zúčastnilo se ho 951 dotázaných. Probíhal formou osobního rozhovoru s obyvateli České republiky ve věku od 15 let. Respondenti byli vybíráni kvótně.

Politiky v březnu rozdělil výraz "manželství" u stejnopohlavních párů. Slovíčkaříte, řekl Havel (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.