Ideální dovolená pro turistické nadšence. Známý ostrov vás uchvátí výhledy

Nejen nekonečné pláže. Spoustu Čechů na španělskou Mallorcu táhnou i hory. S batohem na zádech můžete vyrazit po oblíbené stezce GR 221, která vede atraktivním pohořím Tramuntana, zařazeným na seznam přírodních památek UNESCO.

Celá měří 130 kilometrů, ale pokud byste si na takovou vzdálenost netroufli, můžete se na ni napojit hned v několika místech. Cesta do kopce vám tady uteče jakoby nic, protože s každým úchvatným výhledem získáte další příval energie.

[chooze:article;value:557099]

Oblíbeným turistickým výšlapem na Mallorce je tamější nejvyšší hora Puig Major, která se tyčí do výšky 1 445 metrů nad mořem. Těm méně zdatným ale bude stačit vyhlídka Es Colomer. Když je jasno, dohlédnete z plošiny až na sousední Menorcu. I pod mrakem to ale bude jedna z nejlepších scén, kterou jste kdy spatřili. Mimo sezónu se na vyhlídku dostanete autem, od červa do září si tam ale budete muset vyšlápnout pěšky.

Pokud by se vám nechtělo trmácet se po kopcích, kus krásné přírody najdete i kdekoliv u moře. S krátkou zastávkou rozhodně nepočítejte třeba v Dračích jeskyních. Se zatajeným dechem budete klesat do podzemního krápníkového chrámu, který matka příroda stavěla miliony let.

[chooze:article;value:555939]

"V sezóně tohle místo navštíví asi tisíc turistů za den. Můžou si fotit, co je napadne, ale nesmí používat blesk. Jednak se tím ničí jeskyně, protože se na nich vytvářejí černé skvrny, a jednak je to nepříjemné pro ostatní, kteří nefotí," řekla tamější průvodkyně Alejandra Elena Bauza Van Slingerlandt.

Uvnitř jeskyní se nachází Martelovo jezero, které dostalo jméno podle svého objevitele. Svou délkou 170 metrů a šířkou 30 metrů patří k vůbec největším podzemním vodním plochám na světě. Impozantně působí nejen čísla, ale také odraz krápníků na vodní hladině, po které se dokonce můžete projet na lodičkách.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.