IDF exhumují těla na hřbitově v Gaze, pátrají po ostatcích rukojmích

Podle mezinárodního práva by úmyslný útok na hřbitov mohl být považován za válečný zločin, s výjimkou specifických okolností souvisejících s tím, že se by se toto místo stalo vojenským cílem. IDF v reakci na žádost CNN o zdůvodnění poškození hrobů ve čtvrtek uvedly, že nalezení a záchrana rukojmích, včetně navrácení jejich těl, je jednou z jejich klíčových misí v Gaze. Proto byly ostatky z hrobů vyzvednuty.

"Proces identifikace rukojmích, který probíhá na bezpečném místě, zajišťuje optimální profesionální podmínky a úctu k zemřelým," uvedl mluvčí IDF pro CNN a dodal, že těla, u nichž se zjistí, že nepatří rukojmím, jsou "vrácena s důstojností a úctou".

[chooze:article;value:536772]

IDF sdělily CNN, že v případě získání "zpravodajských nebo operačních informací" provádějí "přesné operace na záchranu rukojmích na konkrétních místech, kde se podle informací mohou nacházet těla rukojmích". "Nebýt odsouzeníhodného rozhodnutí Hamásu vzít izraelské muže, ženy, děti a kojence jako rukojmí, nebylo by takové pátrání po našich rukojmích nutné," dodali představitelé izraelské armády.

Zprávy o tom, že izraelská armáda odnáší ostatky z hrobů, se objevují na sociálních sítích a sdílejí je lidé, kteří jsou touto praxí pobouřeni. Je to poprvé, co se IDF k exhumacím přiznaly. Operace armády v okolí hřbitova, který zahrnuje také areál nemocnice Al Nasser, kde se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) ukrývá až 7 000 lidí, a jordánskou polní nemocnici, vyvolala podle videozáznamů z místa silné znepokojení.

IDF v úterý uvedly, že Hamás nedávno provedl z areálu nemocnice raketový útok na izraelské síly v Chán Júnisu. Podle Izraele "operují komanda IDF v oblasti Chán Júnis s cílem lokalizovat a zlikvidovat teroristickou infrastrukturu".

Jordánské ozbrojené síly vydaly prohlášení, ve kterém uvádí, že jimi provozovaná polní nemocnice, která se nachází vedle hřbitova v Chán Júnisu, utrpěla v důsledku "nepřetržitého izraelského bombardování okolí nemocnice" vážné materiální škody.

Hamás pozastavil jednání o rukojmích. Izraelci protestovali za jejich propuštění:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.