IDF objevily na evakuační cestě pro civilisty z Gazy obří továrnu na rakety Hamásu

Podle IDF představují objekty Hamásu rozprostřené na kilometru a půl silnice Salah a-Din v Bureiji v centrální části Gazy největší závod na výrobu raket, který byl dosud v pásmu nalezen, informuje deník The Times of Israel. Armáda umožnila médiím nahlédnout do několika zařízení, od podzemní laboratoře na výrobu raketových motorů přes sklad, kde se vyráběly pláště pro střely, až po skladovací prostory.

Všechny objekty se nacházely v blízkosti města Saláh ad-Dín, které bylo v počátečních fázích války využíváno jako humanitární trasa pro útěk Palestinců ze severu Gazy na jih.

[chooze:article;value:536064]

Podle velitele 188. brigády plukovníka Ora Vollozinského byla oblast "řetězcem továren na teror... na hlavní silnici a pod domy civilistů". V oblasti byl nalezen asi tucet vstupů do tunelů a také velitelství praporu al-Bureij Hamásu, které Vollozinského jednotky nedávno obsadily, napsal list The Times of Israel.

Uvnitř zdánlivě nenápadné budovy v oblasti vojáci objevili místnost, která vypadala jako čekárna s pohovkami a koupelnou, a ve vedlejší místnosti bylo schodiště vedoucí dolů do tunelu. Uvnitř tunelu, který vedl asi 20 metrů hluboko, byla nalezena velká chemická laboratoř, která sloužila k výrobě výbušnin a raketových motorů.

https://twitter.com/IDF/status/1744422381278376189

V laboratoři byly stovky pytlů s chemikáliemi, které Hamás používal k výrobě raketového paliva. K laboratoři vedly další tunely, kterými se pak zbraně pašovaly do jiných částí enklávy. Podle plukovníka Vollozinského byl areál budován několik let. "Vyžadovalo to hodně času, Hamásu se místo podařilo udržet v tajnosti," dodal Vollozinsky.

Listu The Times of Israel řekl, že jednotky měly jen obecné informace. "K nalezení tunelů je potřeba trochu práce, ale my jsme po třech měsících získávání zkušeností věděli, kde hledat," řekl.

K areálu patřila také hala se soustruhy a dalšími obráběcími stroji, které Hamás používal k výrobě raket dlouhého doletu a další munice, včetně minometů a výbušných zařízení. Uvnitř byla další tunelová šachta s výtahem. Podle IDF se tunel napojoval na rozsáhlou podzemní síť, kterou Hamás využíval k distribuci zbraní do všech oblastí pásma Gazy.

Kromě výrobní haly si novináři mohli prohlédnout také nadzemní a podzemní sklad raket dlouhého doletu, kde byly skladovány kompletně vyrobené střely. Bylo tam nalezeno množství raket s doletem 120 kilometrů, což je dost na to, aby zasáhly centrální Izrael. Představitelé armády řekli, že převzetím této oblasti vážně omezily schopnost Hamásu znovu se vyzbrojit a zabránily řadě potenciálních útoků.

IDF zničily v Gaze rozsáhlý komplex tunelů. Sloužil pro skladování, úkryt či řízení agentů (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.