IKEM má nové vybavení. Lékaři se nyní mohou lépe starat o obézní pacienty

Větší židle, prostornější lůžka, koupací postele nebo speciálně upravené operační stoly. Takové přístroje výrazně pomáhají lékařům nebo zdravotním sestrám s péčí o obézní pacienty. "Můžeme vidět zásadní rozdíl mezi standardním lůžkem a lůžkem pro nadrozměrné pacienty. Lůžko je mnohem širší a delší a dá se na něm s pacientem lépe manipulovat," uvedl sanitář Jan Durin.

Oproti klasickému křeslu dokáže invalidní vozík vytvořený speciálně pro obézní lidi uvézt až 320 kilo. Díky novému vybavení dokážou lékaři vyšetřit více pacientů najednou.

[chooze:article;value:525530]

Zároveň přístroje pomohou také s léčbou pacientů, kteří potřebují transplantaci orgánů. Často se totiž kvůli své obezitě nedostali ani na seznam čekatelů. "Ten důvod, proč se lidé s výraznou obezitou nedostanou na operační sál, je ten, že ta transplantace nebývá úspěšná," pronesl přednosta obezitologického oddělení Martin Haluzík.

Při žádné či nedostatečné léčbě obezity se zvyšuje riziko vzniku nejrůznějších chorob, jako například selhání ledvin či srdeční infarkt. Výrazně zkracuje délku života, a to až o 5 až 8 let. Obezitou trpí v Česku každý pátý dospělý. Obezita není jen estetický problém, ale především vážné onemocnění. Díky evropské dotaci 35 milionů korun se může těmto pacientům poskytnout lepší péče.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.