IKEM slaví významné výročí. Mechanická podpora srdce zachránila za 20 let stovky životů

Specialisté v pražském IKEM za 20 let díky mechanické podpoře srdce pomohli téměř 550 pacientům. "Dnes slavíme přesně 20 let od transplantace mechanické srdeční podpory. Bylo to poprvé v IKEM, ale nejenom v IKEM, ale i v České republice a střední Evropě," řekl přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie v IKEM Ivan Netuka.

Jedním z pacientů, kterým srdeční podpora zachránila život, je i pan Robert. "V roce 2007 jsem měl infarkt. Tohle jsem bral jako odměnu. Jako odměnu, že mohu čekat na srdce a těšit se doma mezi svými," uvedl.

[chooze:article;value:490009]

Lékaři v pražském IKEM každý rok voperují mechanickou podporu zhruba 40 pacientům, kteří čekají na nové srdce. "Pumpa se našije do levé komory srdeční, která je nejčastější částí srdce, která selhává. Nasává z ní krev a vysokofrekvenční turbína ji přečerpává a pomocí cévní protézy se vrací do aorty, odkud pak proudí do celého těla okysličená krev," popsal proces Netuka.

Odborníci z IKEM nejenže před 20 lety provedli první operaci, ale na vývoji miniaturních srdečních pump se také podíleli.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.