Ikonický most na Výtoni je v hrozném stavu. Památkáři jsou ale proti zbourání

Po pražském železničním mostu denně projede přibližně 300 vlaků. Jeho stav je podle expertů kritický a je potřeba to začít řešit. Odborníci z ČVÚT dokázali nahlídnout do útrob mostu díky endoskopům. Provedli testování také ze strženého mostu v Děčíně, který byl s tím výtoňským téměř jako dvojče. Ukázalo se, že žádná z metod nedokáže korozi zcela odstranit.

"Ty poznatky se dají aplikovat na výtoňský most. Zvyšuje se počet emisních vrubů, které mohou detekovat únavové poškození, a zároveň vidíme i vizuálně poškození materiálů," říká Pavel Ryjáček z ČVÚT. 

[chooze:article;value:508032]

​Most z roku 1901 má památkovou ochranu a zbourat ho nejde. Jako nejlepší řešení se zatím jeví vyměnit konstrukci a oblouky. "My stále trváme na tom, že pro zachování železniční dopravy je nutné ho vyměnit a přidat železniční kolej. A ukazuje se, že varianta trojkolejového mostu je nejlepší," vyjádřil se ředitel odboru přípravy staveb ve Správě železnic Pavel Paidar. 

Jenže to se nelíbí památkářům. "NPÚ v celém dosavadním průběhu jednání o budoucnosti mostu preferoval opravu ocelové obloukové konstrukce, případně provedení její kopie. Náhrada stávající konstrukce za konstrukci novou je řešením, které je spojeno s největší ztrátou kulturně historických hodnot," zní stanovisko Národního památkového ústavu. 

[chooze:article;value:496302]

​"Diskutujeme s městem o využití stávající ocelové konstrukce do další lokality, kde by mohla sloužit dál jako lávka," navrhuje Správa železnic. Mít ideálně mosty dva navrhoval v březnu koneckonců i sám primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS). Nyní situaci vidí trochu jinak.

"Nutnost opravy, tak aby nehrozilo zřícení, je zásadní. Sám osobně se přikláním k tomu, že by se udělala replika, že by se použily původní sloupy," nechal se slyšet Svoboda. 

Nový most vyjde na dvě miliardy korun. Jednání ještě budou pokračovat v následujících týdnech a měsících.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.