Inauguraci doprovodí přísná opatření. Hrad bude hlídat vrtulník i odstřelovači

Odstřelovači, utajení policisté i antidronový tým, který bude spolu s vrtulníkem hlídat vzdušný prostor nad Hradem. To je součást detailně promyšleného systému složek, které budou ve čtvrtek hlídat bezpečí jak pozvaných hostů, tak přihlížejících.

"Do bezpečnostního opatření se zapojí především policisté z Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky, z pražského krajského ředitelství a také z ochranné služby," přiblížil mluvčí Policejního prezidia ČR Jozef Bocán.

"Pražský hrad je největším hradním komplexem na světě, dokonce zapsaným v Guinessově knize rekordů. A protože je zároveň sídlem českého prezidenta, tak je celý komplex celou dobu střežen velmi sofistikovaným způsobem," vysvětlil bývalý zástupce ředitele tiskového odboru Hradu Petr Macinka.

[chooze:article;value:493933]

​Do Vladislavského sálu je pozváno zhruba osm set hostů. Další tisíce lidí budou sledovat slavnostní akt z Hradčanského náměstí nebo třetího nádvoří. I během inaugurace bude Pražský hrad přístupný veřejnosti. Ta musí ale počítat s částečným omezením a především přísnějšími kontrolami.

Těmi budou muset projít i pozvaní hosté. Na Hradčanském náměstí budou vyhrazeny koridory pro jejich příjezd a pohyb. Do jejich ochrany se zapojí i armáda. "Armáda České republiky se do inaugurace prezidenta republiky zapojí dvěma hlavními způsoby. Zaprvé to bude přítomností čestné stráže a zadruhé čestnými salvami z vrchu Petřín," prozradil mluvčí armády Ivo Zelinka.

Pro bezpečnostní složky bude nejzásadnější ochrana Petra Pavla, který má na Pražský hrad přijet před polednem. Po složení slibu přijde na Hradčanské náměstí položit květiny k soše Tomáše Garrigue Masaryka. Po celou dobu mu bude v patách prezidentská ochranka, kterou má k dispozici už od svého zvolení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.