Infarkty neohrožují jen muže. Pro ženy můžou být ještě nebezpečnější

Ženy i muži při infarktu zažívají tlak na hrudi, pocení či nevolnost. U žen se však příznaky hlásí neurčitě, bolest na hrudi je nevýrazná, stěží popadají dech a cítí se celkově slabě. Informovali o tom experti v tiskové zprávě MaVe.

"Ženy mají častěji netypické příznaky, jako je necharakteristická bolest na hrudi, pocit dechové tísně, slabosti nebo žaludeční nevolnosti. Tyto příznaky si na rozdíl od typické palčivé bolesti na hrudi mohou zaměnit s jinou příčinou. Kvůli tomu se také u nich onemocnění diagnostikuje později a hůře, a později se tak dostávají i k účinné léčbě," upozornil v tiskové zprávě předseda České kardiologické společnosti (ČKS) Aleš Linhart.

Liší se navíc i následky. "U žen často nacházíme větší postižení malých cév, které lze léčebně těžko ovlivnit. Proto je prognóza jejich infarktu i přes adekvátní léčbu často horší než u mužů," uvedl Linhart.

[chooze:article;value:475325]

Riziko infarktu je ale podle něj pořád vyšší u mužů. Ti jej dostávají v průměru v 65 letech. U žen se vyskytuje kolem 71 let. Každoročně s infarktem do nemocnice musí 14 tisíc pacientů. "U žen je v mladším věku infarkt myokardu relativně vzácný. Hlavní ochranou je jejich hormonální aktivita. Po menopauze však hladina hormonů klesá a ženy od infarktu neochrání," vysvětlil Linhart.

Stoprocentně před infarktem nejsou ale ženy chráněné ani před menopauzou. "Přestože je to méně časté než u mužů, i ženu může postihnout infarkt v mladším věku. Často je to v souvislosti s nahromaděním rizikových faktorů, jako je kouření, diabetes, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a obezita," uvedl předseda České asociace akutní kardiologie Petr Ošťádal.

[chooze:article;value:476342]

Ani ženy by tak neměly podcenit prevenci. "Hlavním opatřením je dodržovat zásady zdravé životosprávy, nekouřit, mít dostatek pohybu a kontrolovat si tělesnou hmotnost, popřípadě důsledně léčit další přítomná onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka nebo vysoká hladina cholesterolu," doporučil Ošťádal.

Při infarktu srdce není dost prokrveno. Podle expertů je potřeba se okamžitě, kdy lidé zaznamenají příznaky jako silná bolest na hrudi nebo dušnost, dostat do rukou lékařů. Je tedy potřeba do deseti minut zavolat záchranku. Pokud do nemocnice dojede do hodiny, má podle lékařů 96procentní šanci, že infarkt přežije jen s malou jizvou na srdci. "Obecně platí, že je lepší přijít s potížemi stokrát zbytečně nežli jednou pozdě," sdělil Linhart. V zimě podle lékařů infarktům nahrávají mrazivé teploty, vysoká vlhkost a kolem Vánoc také stres a zhoršená životospráva. 

V Česku ubývá infarktů (10/2021):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.